Vores syn på dyr som simple produkter er en skændsel

Filosoffen Jeremy Bentham (1748) fik sat dyrene på dagsordenen. Han argumenterede for, at hverken antallet af ben, farven på huden eller knoglebygning er grunde til at opgive nogen til en dårlig skæbne. Hvordan man ser ud eller evnen til at reflektere eller tale, er ikke det vigtige.


Spørgsmålet er om man kan føle og dermed opleve lidelse. Kan man det, så bør man have retten til ikke at skulle udsættes forsætligt for lidelse.Vi har dog ikke taget ved lære af Benthams filosofi. I stedet har vi ignoreret, at dyr på flere forskellige måder viser deres oplevelser og lidelser. Vi har kun tænkt på os selv og vores egen mulige profit og avlet dyrene til sørgelige skæbner i en industri, som i stedet for at fjerne årsagen til deres lidelser, som fx halebid, vælger at klippe halerne af, så rammerne kan forblive de samme elendige rammer. Fabrikkerne dyrene avles og opfedes i, er så effektiviseret og kæmpestore, at den enkelte gris nemt kan overses imellem de flere tusind andre på bedriften.


På 100 år er bestanden af de danske landbrugsdyr steget med over 500% mens landbrugets værdi på vores BNP er gået fra 20% til ned omkring 2%.


Hvordan vi nogen sinde kunne få den ide, at avle millionvis af dyr til turbovækst med fældning af tropisk skov oveni for at fodre dem, fordi vi ikke kunne tage mere fra vores egen natur, må forblive en gåde.


Vores syn på dyr som simple produkter er en skændsel i et land, som ellers anser sig selv for respektabelt, solidarisk, ansvarligt og medfølende.


Vores syn på dyr og vores apati for deres lidelser og ligegyldighed overfor deres vilkår, har ledt os ned ad en vej, som ikke kun leder til klimakrisen, men også miljøkriser og et så stort fald i biodiversitet, at vores økosystemer er i alvorlig fare. Indtaget af dyrene er skyld i mindst 1000 dødsfald om året og en årlig regning på mindst 12 milliarder.


Ved at ændre vores syn på dyrene – fra simple produktionsenheder til de sansende, bevidste og følende væsener de er – så kan vi ændre vores måde at behandle dem på, som vil resultere i en ændret produktion og forbrug, hvor det er planter, som bliver første prioritet. Det vil føre os ned ad en anden vej, hvor vi både kan tjene langt flere penge i vores produktion, på et meget mindre areal og vi vil opleve de goder, der er ved at indtage langt flere planter, og dermed spare en masse penge, i et i forvejen presset sundhedssystem. Oveni hatten er der den store gevinst, at vi reelt kan komme i mål på både klima og naturområdet.


Dyrenes skæbne er i høj grad afhængig af os, men har i høj grad også indflydelse på os. Ved at ændre vores syn på dem, kommer det i høj grad os alle til gode.

 

Tak for at læse - husk at dele det med andre!

Skriv dig op til bloggen foroven, så du kan kommentere herunder, være med i debatten og få besked, hver gang et nyt indlæg udgives.

Vi har alle brug for lidt hjælp og du kan hjælpe mig på:

Patreon.com/lisel

Følg mit arbejde på:

youtube.com/lisel - daglige små videoer

Instagram.com/lisel_vp

Twitter.com/lisel_vp

Facebook.com/liselvp