Vegansk laksefilet, der smager og ligner, så selv en bjørn vil være overbevist

Virksomheden Plantish udfordrer lakseindustrien på 50 milliarder dollars med verdens første helskårne veganske filet. Fileten leverer ikke bare den samme smag og tekstur, men indeholder også den samme ernæring - uden at skade en eneste fisk.


Startup-virksomheden Plantish har løftet sløret for verdens første veganske, helskårne laksefileter. Plantish Salmon er blevet skabt til at efterligne laksefilet på alle måder, inklusive en flaget tekstur, smøragtig fornemmelse i munden og en fibrøs struktur for at replikere spiseoplevelsen perfekt. For at matche næringsindholdet i fisk er de veganske laksefileter høje i protein, Omega-3, Omega-6 og B-vitaminer.


80 procent af vores indtag af fisk kommer fra helskårne fileter. Alligevel er det ikke rigtig til at finde på det veganske marked. For at imødegå dette skabte Plantish sin laks ved hjælp af en blanding af planteproteiner og patentanmeldt teknologi. Produktet de er kommet frem til, kan tilberedes præcis som en traditionel laks ved både pochering, grillning og bagning."Vi eksisterer for at redde havene og eliminere behovet for at spise havdyr ved at tilbyde mere bæredygtige, mere nærende og mere lækre fiskemuligheder," sagde Plantishs medstifter og administrerende direktør Ofek Ron i en erklæring. "Vores vision er at være verdens førende fiske- og skaldyrsmærke - alt sammen uden at skade en eneste fisk."


Startup'et har netop rejst 2 millioner dollars for at finansiere missionen, og der er hjælp fra Michelin-kokken José Andrés. Plantish vil bruge midlerne til at opskalere produktionen af ​​sin helskårne laks for at gøre det overkommeligt og levedygtigt for restauranter at skifte den traditionelle laks ud med Plantish. Den seks måneder gamle startup planlægger at fremvise sit lakseprodukt på udvalgte pop-ups inden udgangen af ​​året og sigter mod en bredere lancering i 2024.


Fiskefri fiskefileter for at redde havet

Fiskeindustrien er ansvarlig for alvorlige miljøskader. Fisk, der trækkes fra havet, bliver også i stigende grad fyldt med mikroplastik og tungmetaller på grund af menneskelig forurening. Mens Plantish er unik i at skabe en helskåren filet, tackler et stigende antal startups den globale fiskeindustri, som er 586 milliarder dollars værd.


En anden plantebaseret virksomhed, der arbejder på at udfordre lakseindustrien på 50 milliarder dollars, er Good Catch Foods. I denne uge lancerede virksomheden sit første plantebaserede lakseprodukt, en burger lavet af seks forskellige planter høje på protein (ærter, soja, kikærter, faba bønner, linser og hvide bønner). Mærket – som også laver vegansk tun i poser og skaldyrs-forretter – udviklede den nye fiskefri burger for at give amerikanske forbrugere et alternativ til laks, den mest indtagede fisk i landet.I Hong Kong udgav OmniFoods – bedst kendt for sine plantebaserede svinekødsprodukter – OmniSeafood sidste år. Mærket tager i første omgang fat på alternativer til tun på dåse, paneret fisk og fileter, og sigter mod at frigive sin OmniSalmon i den nærmeste fremtid.


Fisk og skaldyr uden ofre

Vi kender efterhånden alle "lab-meat", som er kød skabt af celler, der er groet i et laboratorie. Samme teknologi kan bruges til fiskekød. Adskillige startups gør spændende fremskridt på dette område. I Californien finder man Wildtypes pilotanlæg, som for nylig startede op med en kapacitet til at producere cirka 23.000 kg. fisk og skaldyr om året gennem laboratoriekød - uden at slagte en eneste fisk. Ved maksimal kapacitet vil anlægget være i stand til at producere op mod 100.000 kg. slagtefri fisk om året.


Fisk anerkendes ikke rigtig på lige fod med andre dyr, som fx pattedyr. Fisk føler smerte og lidelse, og man har i forsøg både målt stresshormoner og set tegn på forskellige personligheder og reaktioner hos fisk. Senest har man fundet ud af, at fisk kan lide i flere timer i de store fiskenet og på de store fiskefartøjer på havet. Derfor er det kun glædeligt, at man nu endelig er i gang med gode alternativer, som kan lette presset på havene og fiskene.


Ønsker du selv at eksperimentere med vegansk fisk, inden de gode alternativer kommer på markedet i Danmark, så kan du prøve disse:


Fredsfisk

Kafkas Kærlighed

Læx

Vegansk sushi


Der er meget mere at finde på nettet, så det er bare med at bruge sin søgemaskine :)