Veganismens historie

For to år siden skrev jeg dette indlæg på Veganerpartiets blog, men i forbindelse med mit opslag/indlæg i går, så deler jeg den nu her.

Jeg tror, at det er vigtigt vi engang imellem deler, hvad veganismen egentlig er, og hvor den som ideologi/filosofi stammer fra.

Veganismen i sig selv er egentlig ret ny på trods af, at filosoffer og andre kloge hoveder har talt for dyrs rettigheder i flere tusind år.

I november 2019 bliver The Vegan Society 75 år. Organisationen har de sidste 6 år oplevet en kæmpe stigning i både medlemstal og folk, der tilmelder sig forskellige ‘Vegan Challenges’. Vegan Challenges er udfordringer om at prøve den veganske livsstil i 22 dage eller en måned. Man får under forløbet mentorer, der hjælper deltagerne, svarer på spørgsmål, og giver masser af positiv inspiration.

En nyere måling viser, at antallet af veganere i Storbritannien har haft en kæmpe stigning de seneste par år. 168.000 mennesker tilmeldte sig ‘Veganuary-udfordringen’ i januar 2018, og i den danske version ‘Veganerudfordringen’ ser man ligeledes stor interesse hver måned.

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/apr/01/vegans-are-coming-millennials-health-climate-change-animal-welfare

Forbes Magazine skriver, hvordan markedet for plantebaserede fødevarer stiger helt enormt. Så skal man investere sine penge i noget, så er det den rigtige vej at gå. Det ser nemlig ud til, at trenden fortsætter, og dermed ikke bare er en fase.

https://www.forbes.com/sites/janetforgrieve/2018/11/02/picturing-a-kindler-gentler-world-vegan-month/

TV2 havde i sidste uge også et indslag om samme eksponentielle stigning af plantevarer herhjemme i Danmark. Dansk Vegetarisk Forening, som også er for veganere, oplever samtidig også en større stigning i medlemsantallet. Se indslaget i linket herunder.

https://www.facebook.com/veganerpartiet/videos/341204466800351/

Ud fra de ovenstående omtalte målinger og den store finansielle interesse i veganske madvarer og produkter, kunne man godt vove at påstå, at bevægelsen lige nu er den hurtigst voksende bevægelse i verden.

Men hvordan startede det hele?

Der har altid været folk, som så vidt det var praktisk muligt, ønskede at leve uden brug af animalske produkter. Ofte var det dog pga. religiøse eller spirituelle grunde. Men helt tilbage fra de tidlige filosoffer har spørgsmålet, om det moralsk kunne retfærdiggøres at dræbe dyr af lyst og ikke behov, været en del af livets reflektioner - og de levede derfor ofte vegetarisk.


Leonardo Da vInci, Bernard Shaw, Charles Darwin


Den oprindelige brug af ordet “vegetarisk” gik på en person der levede på det, som vi i dag kalder en vegansk diæt og ofte med meget rå kost. Termen udviklede sig til også at indebære tøj og andre aspekter af vores forbrug, og kan så sammenlignes med det, som vi i dag kalder den veganske livsstil.

Ordet ‘vegetar’ som man finder referencer til tilbage i 1830’erne, kom senere til at angive en kost der omfattede æg og mejeriprodukter efter dannelsen af The Vegetarian Society i 1847. Men selve definitionen af ideologien var ikke helt formuleret færdig. Flere der kaldte sig vegetarer, levede faktisk vegansk, og den første helt dyreproduktfri (altså veganske) kogebog “Køkkenfilosofi for vegetarer” blev udgivet i England i 1849.

The Vegetarian Society fik en definition som inkluderede æg og mælk, hvilket det stadig gør i dag, for at imødekomme dem som valgte at indtage disse produkter. Hurtigt opstod der dog en meget livlig debat omkring disse produkter, som til sidst endte med oprettelsen af The Vegan Society i 1944.

The Vegan Society blev startet af Mr. Donald Watson sammen med få andre i november måned 1944. Flere kritikere mente, at tiden ikke var moden til sådan en idealistisk bevægelse, men til det svarede Donald Watson:

“Can time ever be ripe for any reform unless it is ripened by human determination? Did Wilberforce wait for the ‘ripening’ of time before he commenced his fight against slavery? Did Edwin Chadwick, Lord Shaftesbury, and Charles Kingsley wait for such a non-existent moment before trying to convince the great dead weight of public opinion that clean water and bathrooms would be an improvement? If they had declared their intention to poison everybody the opposition they met could hardly have been greater. There is an obvious danger in leaving the fulfilment of our ideals to posterity, for posterity may not have our ideals. Evolution can be retrogressive as well as progressive, indeed there seems always to be a strong gravitation the wrong way unless existing standards are guarded and new visions honoured. For this reason we have formed our Group, the first of its kind, we believe, in this or any other country.”

Da man i sin tid skulle finde et navn til foreningen, var der åbent for forslag. Navne som ‘dairyban’, ‘vitan’, ‘benevore’, ‘sanivore’ og ‘beaumangeur’ blev foreslået. Men Watson, hans kone og andre fandt, at ‘vegan’ – de første og de sidste bogstaver i vegetarian – var bedre, da veganisme på en måde er født ud af vegetarisme.

Watson har også senere udtalt, i forbindelse med hvorfor foreningen blev startet at:

“ (…) though nature provides us with lots of examples of carnivores and vegetarians (100% plantespisere – red.) it provides us with no examples of lacto-carnivores or lacto-vegetarians. Such groups are freaks and only made possible by man’s capacity to exploit the reproductive functions of other species. This, we thought, could not be right either dietetically or ethically. It was certainly wrong aesthetically, and we could conceive of no spectacle more bizarre than that of a grown man attached at his meal-times to the udder of a cow.”

Det gav ingen mening for disse første veganere, ligesom for andre veganere i dag, at vi er den eneste art, som udnytter andre arters modermælk, når man nemt kan få samme næring fra planter.

Arbejdet for at ende dyrs unødvendige lidelser påført af mennesker har altid været i hjertet af foreningen. Det var dog først i 1979, at foreningen fik sat flere ord på sig selv og defineret selve definitionen, som stadig i dag lyder, at veganisme er:

…en filosofi og livsstil som søger at udelukke – så vidt det er praktisk muligt – alle former for udnyttelse og grusomhed mod dyr, til mad, tøj eller noget andet formål og som vil fremme udvikling og brug af dyrefrie alternativer, til glæde for mennesker, dyr og miljø.

Jeg anbefaler varmt alle at læse resten af historien om den første veganske forening og de i starten 25 medlemmer.

Du kan finde den historiske gennemgang og lære mere om Donald Watson og hans argumenter for veganisme i denne PDF fra The Vegan Society:

https://www.vegansociety.com/sites/default/files/uploads/Ripened%20by%20human%20determination.pdf

 

Jeg vil afslutningsvis gerne sige (her i 2021), at denne veganske historie af flere anses som ret 'hvid'. Jeg vil derfor gerne gøre opmærksom på, at der er andre bevægelser, som man til at starte med kan orientere sig om her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_veganism


The modern Black veganism movement takes inspiration from Rastafarianism, which developed a plant-based diet known as Ital in Jamaica in the 1930s, and groups like the African Hebrew Israelites of Jerusalem, which has advocated strict veganism since the 1960s, and the Nation of Islam, which specifically connected choosing a plant-based diet to fighting racist oppression.


It also has roots in the American Civil Rights movement; Dick Gregory, who marched with Martin Luther King, Jr., argued that "Because I'm a civil rights activist, I am also an animal rights activist. Animals and humans suffer and die alike.


For mig er veganismen den vigtigste kamp, da der er så mange konsekvenser ved den, som berører os alle, om vi vil det eller ej, ser det eller ej.


Jeg tror bare på baggrund af alt den læsning, som jeg har gjort mig de sidste måneder, at det er vigtigt, vi anerkender, at vi generelt lever i et undertrykkende system, og at alt undertrykkelse på den ene eller den anden måde hænger sammen. Sagt meget kort i ovenstående sætning af Dick Gregory.