Veganisme er bare en ny prædikende religion

Har du også stødt på folk - eller er du en af de folk, som mener veganisme er en religion?


Mener du, at veganere bare prædiker, og at det ikke er værd at høre på, fordi deres "tro" er helt hen i vejret?Der er intet i verden, som er mindre religion end veganisme.


Religion får folk til at tro på noget de ikke kan se, og som ikke kan bevises. Veganisme får folk til at se det, som de ikke vil tro.


Religion handler om, at TRO på noget såkaldt overnaturligt og mytisk, (hvilket der ikke er noget galt med, så længe det ikke skader andre). Veganisme handler om at tage et ETISK standpunkt – i dette tilfælde at man mener, at det er forkert at påføre andre skade på den ene eller den anden måde. Man behøver ikke en religion for at tænke sig logisk frem til, at det er forkert at skade andre, når det ikke er nødvendigt. Det er noget vi allerede er meget enige om, og som netop er grunden til at vi lever i en retsstat, hvorfor vi straffer folk, som skader andre. Det er netop også grunden til, at vi har en dyrevelfærdslov.


Dyrevelfærdsloven anerkender dyr som "levende og sansende væsener" der "skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe."


Alle pattedyr og undersøgte fugle, fisk og fx blæksprutter er i følge forskere bevidste og sansende, og dermed er de også i stand til at opfatte deres liv, hvad der sker omkring dem, og have 'gode' og 'dårlige' oplevelser. De har bevidsthed om sig selv og andre og flere har vist evner for opbyggelse af venskaber og har vist empati. De forsøger alle at undgå smerte, og de kæmper for deres liv til sidste åndedræt.


Veganismen anerkender videnskaben og vores indbyggede evne for empati og medfølelse - og handler på det.


Veganismens filosofi/ideologi siger intet andet end at: man så vidt praktisk muligt ikke bidrager til at gøre skade på de andre dyr igennem føde, tøj, underholdning, make-up mv.


For hvorfor ikke undgå at gøre skade, hvis man kan?


Hvorfor dræbe, hvis man kan lade være?


Det handler i bund og grund om praktisk medfølelse. At vi i en tid hvor kriserne tårner sig op omkring os - klimakrise, naturkrise, truslen om nye pandemier, epidemi af livsstilssygdomme og den ekstreme produktion af landbrugsdyr, test på dyr og anden brug af dyr, tager et standpunkt, og gør hvad vi kan, for at være en del af en positiv udvikling, som er godt for os alle.


Veganismen adresserer på bedste vis alle de ovenstående kriser - og det er bevist om og om igen via forskning.


Det er der ikke nogen religion der kan hamle op med.


Det kan være helt vildt irriterende, hvis man er vokset op med dyr på tallerkenen (hvilket vi alle jo er) eller har lært, at vi mennesker har mere ret end de andre dyr, eller at de andre dyr alligevel ikke kan mærke noget eller ikke ved, hvad der sker omkring dem. Det kan være mange ting at forholde sig til, som man måske skal lægge fra sig - det skulle jeg selv.


Det er dog nemmere - og også mere vigtigt - end nogensinde før.


-----


Tak for at læse. Tryk gerne på hjertet herunder og del. Du kan finde min SoMe i bjælken til højre.