Svar på kritik af mit brug af ordene "drab" og "human" om dyr.

Opdateret: 25. jan.

Jeg deler en del opslag på de sociale medier, som handler om veganisme, medfølelse, landbruget mm.


En gang imellem hænder det, at man får kritik, som regel af ikke-veganere, og det fik jeg i går.


Jeg deler kritikken herunder og de tanker, som jeg har gjort mig. Jeg vil både afvise kritikken, men også dele hvorfor jeg tror, at lige denne kritik kommer.


Opslaget jeg delte i går er her med tekst lige under det:

 

Synonymer for ’human’ er medfølelse og barmhjertighed.

Du kan ikke på nogen medfølende eller barmhjertig måde tvinge nogen til noget, som ikke er i deres egen interesse.

Du kan heller ikke på en medfølende eller barmhjertig måde dræbe nogen, som ikke ønsker at dø. Dermed er ”human slagtning” en myte og en falsk historie, der er skabt af industrien og deres pengeinteresser.

 

Kritikken gik på, at 'human' produktion af komælk ikke findes, idet begrebet kun skulle knytte sig til mennesker. Vedkommende mente også at man ikke kan myrde et dyr, fordi mord åbenbart også knytter sig udelukkende til mennesket.


Dog har vedkommende sympati for sagen, men at det forplumrer budskabet og sagligheden, når der ikke tales i korrekte termer.


Jeg har i mit opslag ikke brugt ordet "myrde", men derimod "dræbe" (så vedkommende bruger ikke den korrekte term selv i hans kritik af en anden term). Jeg tager udgangspunkt i ordet 'dræbe', da det er det ord, jeg bruger. Jeg tænker, at vedkommende mener, at ordene 'myrde' og 'dræbe' er det samme, da vedkommende så let blander dem sammen.


Dyreetisk råd, etisk råd og flere andre, bruger ordene "dræbe" og "slå ihjel" om dyr. Det kan en hurtig googlesøgning vise. Jeg slog dog op i den danske ordbog og fandt:

Den danske ordbog bruger altså ordet "dræbe" et dyr i forbindelse med slagtning af dyr, og det at "slå nogen ihjel" hænger også sammen med at dræbe. Vi må dermed slå fast, at det er det korrekte term, når jeg skriver om at dræbe dyr.


I forbindelse med ordet "human", så er det, som jeg skriver, synonym for blandt andet medfølelse og barmhjertighed. Et eksempel fra "Den Store Danske":


I forhold til begrebet "human slagtning", så er det en beskrivelse industrien selv bruger i stor stil, for at lyde som om, at de tager hensyn til dyret. De bruger altså ordet "human" i forbindelse med dyr.


Dyr, ligesom os, vil dog forsøge at undgå døden og vælge livet til, når de sanser, at der skal til at ske et "drab" på dem eller noget, som de tror kan skade dem (se video nederst). Det ser man i stor stil på slagterierne, når køerne forsøger at undgå at gå fremad, og medarbejderne derfor bruger strømpistolen, eller når grisene gasses og de forsøger, i panik, at slippe fra gassen.


Her er et eksempel på en dansk slagter, som selv bruger ordet "human" (se nederste linje):


Her er det Maskinbladet, som skriver om at EU vil have mere human slagtning:

https://www.maskinbladet.dk/artikel/7646-eu-vil-have-mere-human-slagtning


I USA blandt andet bruges "human" i stor stil i forbindelse med marketing af animalske produkter, og de har to labels, som bruger ordet direkte:Vi må dermed slå fast, at jeg bruger de rigtige termer i mit opslag, da både ordbog og daglig tale fra blandt andet industrien, EU, Etisk Råds medlemmer mm., også bruger termerne.


Speciesisme er baggrunden for kritikken


Jeg kender ikke vedkommende, og har ikke selv talt eller skrevet med personen, så det jeg skriver her, er ikke på nogen måde henvendt personligt til ham/hen/hende.


Human betyder "menneske", men det ændrer ikke på, at vi ifølge naturvidenskaben/biologien er pattedyr på linje med alle andre pattedyr. Vi hedder bare menneske, som nogen hedder aber, delfiner eller køer.


Vi er unikke - ingen tvivl om det, og det anerkender jeg fuldstændig. Alle dyr er dog også unikke på hver deres måde. I dag erkender videnskaben også, at dyr har bevidsthed, sanser, tanker og følelser. At de endda oplever empati - som kræver at de netop ved: "du er ikke mig, men du lider, og dermed hjælper jeg dig". Det er ret avanceret.


Dyr har også unikke personligheder - det er endda oplevet hos fisk, og det ved enhver, som har haft flere familiedyr og brugt tid sammen med forskellige dyr.Det at vi laver distinktionerne, og reagerer over sproget, der bruges, er fordi, vi endnu ikke kender eller anerkender, hvor bevidste, intelligente og unikke hver af de andre dyr er, og dermed ønsker at adskille os fra dem. På den måde kan vi blive i status quo og fortsætte vores inhumane behandling af dem. Vi diskriminerer dem, og mener, at vi er mere værd end dem, og derfor skal de samme termer ikke bruges på "dem og os".


Vi dræber dyr fuldstændig unødvendigt - og barmhjertig slagtning findes ikke.


Det lyder måske ekstremt, men jeg vil dog argumentere for, at det er mere ekstremt, at vi producerer levende væsener i millionvis i en fabriksproduktion, og tror det kan gøres "humant" - og mere ekstremt at dræbe et andet væsen, når man kan vælge at spise noget andet, som ikke kræver et liv.