Minister i kampagne mod kød

Opdateret: 25. jan.

Spanien har en modig 'minister for forbrugeranliggender' - Alberto Garzón. I sommers indledte ministeren en kampagne i Spanien, som satte gang i en længe ventet debat.


"Folk ved ved godt, hvilken rolle drivhusgasser spiller i klimaændringerne, men de har en tendens til at forbinde det med biler og transport, og alt for længe er fødevarernes miljøpåvirkning blevet børstet til side." fortalte Garzón til The Guardian.


Derfor startede ministeren en kampagne, hvor det spanske folk er blevet opfordret til at sænke deres kødindtag for at hjælpe med at tackle klimakrisen.


Spanien er bagud, men ligger mere kritisk

Det er først for ganske nylig, at man i Spanien begyndte at se på virkningen af ​​dyrelandbruget og især i forbindelse med ​​oksekød. Det har været et kæmpe tabu i den spanske debat.


I september fandt en rapport, at 20 virksomheder, der sælger animalske fødevarer, er skyld i mere CO2-udledning end hele lande - inklusive Storbritannien, Frankrig eller Tyskland.


Desuden viser det sig, at de fem største kød- og mælkeproducenter er ansvarlig for den samme mængde drivhusgasser som Exxon (et af de største olie- og gasselskaber i verden).


"Hvis vi ikke handler, vil det ikke kun være klimaforandringer, vi har at gøre med – det bliver den tredobbelte krise: tabet af biodiversitet, forurening og klimaændringer,” sagde ministeren.


Netop disse faktorer gør det ekstra relevant for Spanien. Landets terræn gør det nemlig særlig sårbart over for krisen.


"Det ville være enden for et land som Spanien. Spanien er et land i Middelhavsområdet – det er ikke Storbritannien eller Tyskland – og ørkendannelse er et meget alvorligt problem for vores land. Ikke mindst fordi det afhænger så meget af turisme. At besøge en ørken er ikke helt så attraktivt som at besøge Costa del Sol,” sagde han til Guardian.


Det store problem med "megafarme"

Garzón har et særligt problem med de megafarme, som dyreindustrien opretter flere og flere af.


"De finder en landsby i et affolket stykke af Spanien og indsætter 4.000 eller 5.000 eller 10.000 kvæg. De forurener jorden, de forurener vandet og så eksporterer de dette dårlige kød fra disse dårligt behandlede dyr,” forklarede ministeren.


Omkring 70 millioner svin, køer, får, geder, heste og fugle slagtes hvert år til mad i Spanien. Yderligere kræves der 15.000 liter vand for at producere kun et kilo kød. Til sammenligning producerer vi i Danmark 200 millioner landbrugsdyr. Man kan derfor undre sig over, at vi stadig ikke har en eller flere ministre, som taler langt højere og mere tydeligt om problematikkerne vedr. dyrelandbruget.


Premiereminister vil have bøf

Den spanske kampagne blev da også mødt med kritik. Da Spaniens egen premierminister, Pedro Sánchez, blev udspurgt om initiativet, sagde han: "Personligt er en medium-stegt bøf svær at slå." Det er netop kommentarer som disse fra vores ledere, som besværliggør den nødvendige og kritiske samtale - og handling - på dette emne.


I det seneste Guardian-interview bemærkede Garzón da også, til hans premierministers kommentar, at det var mænd, der uddelte størstedelen af ​​kritikken, og han gættede på, at de "følte, at deres maskulinitet ville blive påvirket af ikke at kunne spise et stykke kød eller grille." Heldigvis er det dog kun en myte (selvom den er standhaftig - læs mere her).


Politikken skal afspejle forskning

"Vi vidste fra starten, at spørgsmålet ville være kontroversielt, men det skulle gøres," tilføjede Garzón. "Andre lande - som Tyskland, Storbritannien og Frankrig - er langt foran os på dette område. Det er første gang i Spanien, at nogen i regeringen siger, hvad forskerne har sagt i lang tid."


I 2019 offentliggjorde Oxford-forskere den hidtil største analyse af landbrugets indvirkning på planeten. Ledende forsker Joseph Poore konkluderede, at: "En vegansk kost er sandsynligvis den største enkelte måde at reducere sin indvirkning på planeten. Ikke kun i forhold til drivhusgasser, men global forsuring (iltsvind og deadzones), eutrofiering (ørkendannelse), arealanvendelse/biodiversitet og vandforbrug."