Medfølelse handler også om ikke at lade andre forstyrre din ro

Universel medfølelse handler om, at man ikke glemmer sig selv, men netop inkluderer sig selv i den medfølelse, som strømmer fra hjertet.


Et aspekt af dette er, at man formår, ikke at lade andre forstyrre sin ro.


Jeg var ude at køre med tre personer, og vi skulle finde forskellige steder at filme nogen klip. Et af stederne var inde på en mark, hvor der var et lille frimærke af noget vildt i midten. Vi ønskede at filme dette lille frimærke af natur. Vi havde ledt meget længe efter lige akkurat en lille plet som denne. Vi var ret lettede over endelig at finde den, for så kunne vi blive færdig med dagens arbejde.


Da vi går ind over marken, kommer en landmand rasende imod os. Han var gal over, at vi sådan tillod os at gå på hans jord – på trods af den lå bar på dette tidspunkt.


Manden ’angreb’ os, hvilket helt naturligt straks får os mennesker til en forsvare os og angribe tilbage. Det trigger en reaktion i os, som vi ofte er helt magtesløse overfor, når vi ikke har øvet at være bevidste om det. Så der udspillede sig en vrede mellem landmanden og de andre, som jeg kunne stå og kikke på. Landmanden har dog ’ret’ til at fjerne os, og derfor var vi nødt til at gå, hvis han holdte fast i sin ret.


Jeg afbrød, og så ham lige i øjnene. Jeg forklarede smilende, at vi var nogen tossede byboere, som ikke kender reglerne på landet. Vi skulle naturligvis have spurgt først, og jeg var virkelig ked af at overskride hans grænser. Vores ærinde vil dog kun tage 5 minutter, og derefter skal vi nok forsvinde hurtigt igen.


Han blev fuldstændig afvæbnet og overgav sig med det samme. Vi kunne blive og filme.

De andre tre så lidt måbende til.


Jeg nægter at lade en mand, som den landmand, forstyrre mig. Jeg ønsker ikke, at han har den magt over mig, mine følelser og energi.


Jeg ønsker at kunne bevare, den jeg er, se ham lige i øjnene og have en fornuftig dialog. Det kan man ikke, hvis man er sine følelsers vold. Ved at jeg bevarer roen, og ser ham lige i øjnene, så kan jeg til gengæld få den ønskede effekt ud af ham. I dette tilfælde at han droppede sin vrede og modstand mod os, og lod os få vores vilje.


Det kræver nærvær at kunne bevare roen i tilspidsede situationer, som kan påvirke os følelsesmæssigt. Det kræver øvelse at træne dette nærvær. Vi mennesker mister ofte os selv i vores følelsers vold, og siger og gør ting, som vi efterfølgende fortryder. Vi genspiller scenerne inde i vores hoved en milliard gange og overvejer, hvad vi skulle have sagt og gjort i stedet. Et evigt drama kører rundt i hovedet og stresser os.


Den dag var det en landmand, som startede et muligt drama, men det kan være i debatter på Facebook, med kæresten, børnene, kollegaerne, chefen, på gaden eller alle andre steder, hvor vi indgår i relationer og samspil med andre mennesker. Men det er ikke ’de andres’ skyld, hvis vi kommer i vores følelsers vold. Vi kan ikke være herre over, hvordan andre ser, oplever eller reagerer på verden omkring dem, men vi kan faktisk være herre over, hvordan vi selv er i verden og reagerer på den og ’de andre’.


Det at se andre mennesker, sætte os i deres sted og ikke dømme dem eller holde det imod dem, så bruger vi igen medfølelsen. Landmanden forventede ikke smil fra os eller at blive ’mødt’. Han forventede drama, men det fik han ikke. Han blev overrasket, mødt - og måtte derfor give sig.


Nogen vil se det som om, at jeg bukkede under med min ”det er jeg sørme ked af – vi er bare dumme byboere”, men i virkeligheden, så fik vi det ønskede resultat – og vi kunne jo rent faktisk lige have fundet ham og spurgt først. Vi synes nu bare, at det faktisk er ret fjollet, at disse landmænd har det sådan med deres marker - at man ikke engang må gå hen over en bar jord. Måske har han lært nu, at det faktisk ikke er så slemt?


Det var lige mine tanker i dag, som jeg gerne ville dele. Jeg kommer til at dykke meget mere ned i lige akkurat dette emne og jeg håber virkelig du vil følge med og meget gerne dele dine tanker med mig.

Du er meget velkommen til at give et klik på det lille hjerte forneden, dele indlægget og evt. følge mig på de sociale medier.

Tak for at læse så langt.