Medfølelse er fundamentet for at trives og blomstre

Det er bevist, at vi mennesker har et stærkt behov for medfølelse.


Medfølelse:

  • øger vores levetid.

  • kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme ved at øge de positive virkninger af vagusnerven, hvilket hjælper med at holde pulsen nede.

  • gør folk mere modstandsdygtige over for stress og styrker immunforsvaret.


  • Medfølende mennesker er mere socialt dygtige, hvilket gør dem mindre sårbare over for de negative helbredseffekter af ensomhed.

  • Medfølende samfund - dem, der tager sig af deres mest sårbare medlemmer, hjælper andre nationer i nød og har børn, der udfører mere venlige handlinger - er de lykkeligste samfund.


Dr. James Doty, som er professor på Stanford universitet, argumenterer for, at vi mennesker simpelthen er designet til medfølelse.Jeg har altid påstået, at det er en slags kerneværdi, som vi alle sammen deler. Jeg er derfor virkelig glad for at en hjerneforsker, som Dr. Doty er, siger det så ligefremt.


Konklusionen er altså, at medfølelse gavner os på flere måder. Men også at manglen på den påvirker os dybt – både fysisk og psykisk.Jeg læste en undersøgelse engang, som jeg aldrig glemmer.


I et uheld kommer en person til skade. Det er målbart, at den omsorg vedkommende får ved uheldet, gør en forskel. Men også vedkommende der hjælper, har målbare lykkehormoner i hjernen, på trods af den uheldige situation. Det mest interessante er dog, at også dem der ser på den omsorg, der gives, får målbare lykkehormoner.


Derfor virker de gode historier, om folk der redder dyr fx. Vi har lyst til at se disse videoer og høre historierne og dermed blive rørt og glad af den medfølelse, som ligger til grund for redningen.


Vi ved, at lykkehormoner er essentielle for menneskers trivsel. Medfølelse spiller altså en vigtig rolle heri.


Når medfølelse nu er så vigtig en del af vores trivsel, så bør det også have en mere bevidst og fremtrædende rolle, i måden vi indretter os på. Det være sig igennem politik, børnepasning, undervisning og pædagogik, plejesektoren, ledelse, produktion og arbejdsforhold.


En revolution af medfølelse.


Et følge af dette er, at når vi er glade, så har vi mere energi - og dermed har vi også det overskud, der skal til, for at ændre os i en mere grøn retning - og dermed få godt styr på de kriser, som vi står i lige nu.