LIVET BAG TREMMER

I denne uge har Veganerpartiet fokus på chinchillaer. Vi bakker op om De Glemte Danske Chinchillaer, som har til formål at lukke de sidste 58 farme i Danmark, hvor 41.000 chinchillaer lever i trådbure.

Chinchillaavlen for pels er et perfekt eksempel på vores underlige forhold til dyr. Kampagnen viser overordnet tydeligt, hvor hårdt vi og de andre dyr har brug for et gigantisk paradigmeskifte.

Den refleksion vil jeg forsøge at beskrive i dette indlæg.Først vil jeg her lige overordnet fortælle noget om avlen af chinchilla og derefter dele mine refleksioner.

De fleste mennesker i dag tager afstand til pels. Vi ved det er et unødvendigt produkt, hvor dyr holdes i bure uden muligheden for at udleve deres naturlige adfærd og udelukkende dræbes for deres pels. Det er nemt at lade være med at købe pels og dermed også nemt at tage afstand fra den tydelige dyremishandling.

Præcis ligesom jagt i Afrika og Asien har været skyld i truede dyrearter, så har man jaget de små chinchillaer i så høj en grad, at det i dag er en truet dyreart. Dem der er fanget ind, er blevet så fremavlet for deres pels, at de er ude af stand til at blive genudsat i naturen og klare sig godt. Dermed er en del af økosystemet i Andesbjergene hårdt truet.

Kun to af de 58 danske chinchillaavlere lever reelt af deres farm. De 56 andre er hobbyavlere. Det betyder, at de altså ikke har det som hovedindtægt, men har disse farme som en slags hobby - altså for sjovt.

En chinchillavler avler dyrene og styrer deres reproduktion. De holder dem og feder dem op i små trådbure. Hverdagen for dyrene er i en stank af ammoniak. De kan ikke hoppe, som de ellers gør i naturen og de kan ikke sandbade i flere timer, som de også ellers ville bruge lang tid på. Til sidst dræber avlerne også selv de dyr, som de har avlet.

Når jeg skriver chinchilla, så får man et billede af en sød lille uskyldig gnaver. Lige så sød som en hundehvalp, killing eller en blød kanin. Man tænker ofte på dem, som de søde kæledyr man kan købe nede i dyrehandlen. Altså et af de dyr, som vi lærer vores børn at passe på, elske og have en god omgang med. Ikke et af de dyr, som vi spiser eller klæder os med.

Alligevel er det lovligt at fylde din garage med chinchillaer i små trådbure, hvor du avler og dræber dem systematisk - bare fordi du kan og har lyst.


Chinchillaen er et perfekt eksempel på den absurde måde, vi mennesker omgås dyr på


Der er flere områder jeg gerne vil forsøge at belyse.


Overordnet set så udstiller chinchillaavlen tydeligt, hvor lidt vi anser dyr for andet end noget/nogen vi kan bruge som det passer os. Vi kan bruge dem som kæledyr - når det passer os. Vi kan bruge dem som beklædning - når det passer os. Vi kan bruge dem som mad - når det passer os. Vi kan bruge dem som udstilling og underholdning - når det passer os. Og endelig kan vi lade dem leve frit i naturen - når det passer os.


Fælles for alle dyrene er, at de er bevidste, følende og sansende. Ligesom os, så ønsker de at undgå smerte og lidelse, ligesom de også kæmper for deres liv, hvis de føler deres liv er truet.


Alle dyr ønsker så vidt muligt at udleve deres naturlige adfærd. Derfor står der også i Dyrevelfærdsloven, at dyr skal beskyttes mod smerte, angst og lidelse, og netop kunne leve på en måde, hvor der tages hensyn til deres naturlige adfærd. Desværre er det bare ikke det, vi ser i praksis.


Og det udstiller i den grad vores problematiske forhold til dyrene. Vi har en lov med ønsket om at gøre det rigtige og mest medfølende overfor dyrene. Den lov er i fuld overensstemmelse med vores kerneværdier og det vi ved er moralsk rigtigt. Vi ønsker nemlig ikke at skade andre, hvis vi kan undgå det. Vi er imod dyremishandling.


Så, vi bakker alle fuldt op om loven, som er ment som beskyttelse af dyrene, og vi er alle imod dyremishandling.


Men ved siden af, så har vi alligevel lovliggjort industrier og hobbyer gennem bekendtgørelser, som er direkte skadelige for dyrene. Som er direkte dyremishandling. Fx at man må have chinchillaer i små trådbure eller avle mutanter frem i landbruget og indespærre millioner af dyr i betonhaller.


Den ekstreme form for dyrehold som vi har i dag, er faktuelt til skade for både klima, miljø og biodiversitet. Det er ikke kun chinchillaer, der er blevet en truet dyreart. Konsekvensen af vores store produktion af dyr for unødvendig animalsk føde, er den største drivkraft bag den store udryddelse af dyrearter, som vi oplever i øjeblikket.


Kød, æg og mælk er lige så unødvendige produkter som pels fra chinchillaer. Dermed er det en lige så grum form for dyremishandling, da de unaturlige og skadelige forhold for dyrene er det samme.


Det er på tide at få et paradigmeskifte


Vi mennesker fik engang en ide om, at vi skulle profitere på dyr - fordi vi kunne - fordi vi havde lyst - fordi vi måske troede det var nødvendigt. Sådan er det bare ikke længere. Vi ved mere. Vi kan se konsekvenserne tydeligt. Der er en anden og bedre vej.


Det er tid til at genoverveje ideen om dyrehold. Zoome ind på de enkelte industrier og se hvad der virkelig foregår - også zoome ud til det store billede - at vi kan vælge helt at holde op med at støtte indespærring, avl og drab af dyr. Vi kan vælge en grønnere og mere medfølende vej. Den vej, som i praksis overholder vores dyrevelfærdslov. Den vej, hvor vi kommer i balance med naturens resurser og miljø. Den vej, som lever op til vores egen kerneværdier om, at hvis vi kan undgå at gøre skade, så skal vi selvfølgelig undgå netop det.


 

Tak for at læse - husk at dele det med andre!