Lille land - små ambitioner

I Danmark har vi altid været stolte af at skulle vise ”de andre”, hvordan tingene skal gøres. Vi har altid gerne ville vise vejen og ligge i top med nye ideer og måder at gøre tingene på, som de andre lande kunne lære af og gerne skulle efterligne. Vi har været - og er - gode til at eksportere viden, hvilket i dag har en større indflydelse på vores økonomi end bacon og ost.

Naturpakken er alt andet end god nok

Når det dog kommer til den grønne omstilling, så kan vi åbenbart ikke meget i Danmark. Der er ingen kreativitet og handlekraft til at gå i gang med noget som helst, som virkelig batter. Faktisk tværtimod. Vi mener åbenbart, at vores bidrag er ligegyldigt, at vores egen natur ikke er vigtig nok og at vi ligeså godt bare kan blive ved, med det vi gør og endda udvide svineriet.


Alt det politik der laves på naturen eller klimaets vegne i Danmark, er ren symbolpolitik. Det batter ikke i det nødvendige omfang og der sættes ikke en stopper for det svineri, som ødelægger mest af vores natur og som har væsentlig betydning for vores klimamål.


Fra vores pressemeddelse i dag:

"Støtten til svineproduktionen og den tilhørende foderproduktion er mere end 20 gange så stor som naturpakken i den samme periode. Produktionen råder over et område, som får naturen til at ligne et frimærke."


Og Henrik Vindfeldt vores partileder spørger:

"Vi maler haveskuret mens huset, garagen og tilbygningen brænder. Sikke et pænt haveskur, ja, men hvad med det brændende hus?"


Med grøn politik kan vi åbenbart ikke inspirere andre eller lære andre noget. Her kan vi ikke gå foran, men er pinligt på bagerste række. Her ofrer vi gerne vores egen natur og lader andre om løsningerne. Her er vi alt for små og ligegyldige og vores egen natur er ikke nok værd. Der skal bare lidt pynt på det resterende - så går den.


Faktum er, at vi kommer aldrig nogensinde i mål med vores natur, miljø, biodiversitet eller CO2, hvis ikke vi dropper den ekstreme produktion af dyr. Det kan ikke lade sig gøre.


Vi mangler stadig 40% af den mængde skov vi i 1989 satte os for vi skulle have i Danmark. Flere af dem bruges dog til produktion. Under 3% af vores lands areal er reelt fredet. Hvis vi virkelig ønsker, at komme væk fra taberpladsen, som nummer et i dårligst natur i EU og det mest opdyrkede land i verden, så bliver vi nødt til at være ambitiøse, virkelig mene det og finde den nødvendige handlekraft frem.


Fra EU-agenturet:

”Denmark have, on the other hand, the lowest share of habitats with a good conservation status and — together with the United Kingdom — report more than 70 % of their habitats as having a bad conservation status.”


Åbn linket her og søg på 'Denmark' og læs direkte hvad rapporten fortæller om vores natur."Men bacon"

Det er ikke givet, at Danmark skal være andre landes dyrefabrik. Vi har som borgere ikke sagt ja til at pløje halvdelen af vores land op, for at dyrke foder til svin og fælde skove i andre lande, for at importere 1.7 millioner tons soja, fordi vi ikke selv har nok land til at fodre de mere end 200 millioner dyr om året, som vi avler i Danmark.En enkelt industri, med en meget velsmurt lobbyorganisation og uansvarlige politikere i ryggen, har taget det valg for os borgere og dyppet vores dannebrog i gylle - stjålet vores natur og kynisk indespærret millioner af dyr i betonhaller. Dyr som er avlet til ekstrem vækst og medfølgende lidelser og produktionssygdomme.


Nye jobs og grøn omstilling

- er ikke modsætninger.


I følge den internationalt anerkendte tænketank "The Ellen McArthur Foundation", så kan Danmark gå i front:


"I analysen vurderes bl.a., at en omstilling til en cirkulær dansk økonomi frem mod 2035 vil kunne øge BNP med op til 45 mia. kr. ekstra svarende til en 1,4 pct. stigning, give en øget eksport på 3-6 pct., en øget arbejdsindkomst svarende til over 13.000 ekstra job, et reduceret dansk CO2-fodaftryk med 3-7 pct. og et op til 50 pct. mindre ressourceforbrug."


Det er alligevel en del bedre i forhold til, hvordan det står til med landbruget generelt - en del af ovenstående tal inkluderer en ændring i landbruget. I Veganerpartiet ønsker vi kun at lukke og omstille det konventionelle dyrelandbrug, men ser man på hele erhvervet, så bidrager det forsvindende lidt til samfundsøkonomien:


"Isolerer man bidraget fra landbrug og gartnerier, så leverer de to primærerhverv blot 1/3 af den samlede bruttoværditilvækst fra fødevarekomplekset, altså 0,9 %. Det erhverv, der disponerer over 62 % af landets areal skaber blot en bruttoværditilvækst på 0,9 %."


Landbruget modtager hvert år omkring 7 milliarder i støtte, hvilket man må sige er en del mere end de 888 millioner, som den nye naturpakke vil investere i den danske natur. Vi skal arbejde alt hvad vi kan for, at bruge landbrugsstøtten på grøn omstilling af erhvervet og den danske jord.


Det er ikke skrevet i sten, at vi skal tjene penge på dyrenes kroppe. Vi kan dyrke planter i de eksisterende betonbygninger på landet, som både kan bruges til byggeri, fødevarer, tekstil mm. Planter og produkter, som vi kan eksportere, så vi kan blive en del af det grønne eventyr, som venter på os alle sammen. Hvorfor ikke være nogen af de første og komme i gang med ambitionerne?


Lad os hjælpe landmændene i gang og bede både banker, virksomheder, investorer osv., om at vise samfundssind og være med til oprigtigt at arbejde sammen med landmændene med netværk, viden og meget andet, som skal til i den grønne omstilling. Mange er dem står i en frygtelig økonomisk situation og vi skal da stå sammen om at hjælpe dem og Danmark i den rigtige retning. Vi er nødt til at samarbejde på tværs, for at indfri de nødvendige mål for klima og biodiversitet. Vi ønsker ikke, at gøre noget henover hovedet på landmændene, men vi skal være enige om, at komme i gang med den omstilling.


Lad os komme i gang med at strukturere vores samfund på en måde, som gør det nemt for både borgere og virksomheder, at handle grønt og medfølende i hverdagen. Nemt, at blive en del af den grønne omstilling - og svært at fortsætte med klimasvigt og miljøødelæggelse.


 

Tak for at læse - husk at dele!