top of page

Læge: Sådan helbreder naturen os

Leif Hass, familielæge, har givet Lisels.dk tilladelse til oversætte og dele følgende artikel. Artiklen er tidligere blevet publiceret af Greater Good Magazine, Science-Based Insights for a Meaningfull Life.

Lægen Leif Hass ordinerer udendørs tid til sine patienter. Foto: Wix

Da pandemien brød ud, varede det ikke længe før motionscentre, museer og butikker lukkede. Derfor var mange os tvunget til at finde alternativer og bruge mere tid udenfor. Jeg droppede selv min bil og cyklede de 5,5 km til mit arbejde på Alta Bates Summit Medical Center i Oakland, hvor jeg arbejder som hospitalslæge.


Leif Hass, M.D., er familielæge og hospitalslæge på Alta Bates Summit Medical Center i Oakland.

En forårsmorgen, på vej ind til en 68-årig patient med flere psykiske og fysiske problemer, reflekterede jeg over, hvor godt cykelturen til arbejde fik mig til at føle mig.


Før jeg nåede at sige noget, udbrød min patient: "Dr. Hass, jeg kan ikke takke dig nok for den recept, du gav mig midt i COVID-lockdown - den reddede mit liv!"


Nikkende forsøgte jeg at skjule, at jeg ikke huskede ham, og recepten han talte om; Jeg gik ud fra, at han talte om et antibiotikum eller en anden medicin.


"Jeg var så deprimeret og isoleret," fortsatte han, "og du gav mig en ‘recept på at cykle ned til marinaen og se solnedgangen‘. Jeg har set solnedgangen næsten hver dag, lige indtil jeg blev syg i sidste uge. Jeg kan ikke takke dig nok!"


Da ringede der en klokke. Jeg har uddelt old-school papirrecepter i omkring to år nu, hvor jeg ordinerer ikke-farmaceutiske råd. Det har vist sig at gøre folk sundere. Tilsyneladende havde jeg givet ham en recept på at komme ud og bevæge sig og nyde solnedgangens naturlige skønhed.


"Tak, hr. T.," sagde jeg. "Det betyder meget for mig, og din feedback hjælper virkelig!"


Jeg havde hørt, at naturen kan gøre folk gladere og sundere, men pinligt nok forestillede jeg mig det for mere "udendørs" mennesker som mig, hvad end det betyder. Jeg antog også, at det kun ville give et lille bump i lykkekvotienten.


Hr. T. viste mig, at jeg havde undervurderet både virkningen af ​​at komme udenfor, og hvem der kunne hjælpes. Som et resultat blev jeg fast besluttet på at grave lidt dybere for at forstå de sundhedsmæssige fordele, så jeg kunne gøre mere med disse recepter.


Mr. T sagde, at det havde reddet hans liv af få en 'recept' på solnedgangen. Foto: Wix

Naturen er god for os

Store navne som Charles Darwin, Henry David Thoreau, Virginia Woolf og Albert Einstein har skrevet veltalende om fordelene ved at indtage den naturlige verden. Frederick Law Olmsted, 1800-tallets arkitekt for mange store amerikanske parker, fangede oplevelsen godt:


"Naturen anvender sindet uden træthed, og alligevel opliver det. Beroliger det, og opliver det. Og giver således, gennem sindets påvirkning af kroppen, effekten af ​​forfriskende hvile og genoplivning til hele systemet".

Det tog næsten 150 år, men videnskaben har bekræftet den udtalelse næsten ord for ord, også af forskere tilknyttet Greater Good Science Center. Mens meget af forskningen er blevet udført i USA, er Japan det sted, hvor man har været mere åben for denne videnskab. Startende med forskning i blodtryk og stresshormonniveauer i begyndelsen af ​​2000'erne, er der nu et medicinsk speciale i skovbadning - en aktivitet, som mere end en fjerdedel af japanerne deltager i. Der er næsten 100 officielt godkendte skovbade, hvor fordelene er blevet demonstreret, med guider til at hjælpe besøgende med at få mest muligt ud af deres tid. I Japan er direktøren for skovbrugsministeriet en samfundsforsker, ikke en botaniker, hvilket antyder landets engagement i sundhed gennem naturen. Træer ses mere som en mental sundhedsressource end en, der kan udvindes for profit.


Hvad er fordelene? Ifølge forskning: lavere blodtryk, puls og stress; forbedret humør og immunforsvar; bedre søvn; og øget kreativitet.


Der er også overraskende sociale fordele.


Under tidlige skovbadeeksperimenter fandt læge Qing Li ud af, at efter et par timer i skoven faldt blodtrykket i gennemsnit med fem point. Effekterne sluttede ikke, når folk forlod træerne; stresshormoner var målbart lavere i en uge. Efter tre dage med to timers skovbadning viste markører for immunsundhed en forbedring, der varede en uge. Og selvfølgelig sagde næsten alle mennesker, at de også havde det bedre!Alle sanserne bliver påvirkede

Vi er primært visuelle væsner, så det er ikke overraskende, at blot at se på smukke naturscener får os til at føle os godt tilpas. En hjertekirurg hos Vanderbilt havde mistanke om, at den gjorde mere end det. Da han så nærmere på det, fandt han ud af, at hans patienter, hvis hospitalsstue vendte ud mod skoven, helede hurtigere end dem, der stod ud mod parkeringshuset. Jeg vidste aldrig, hvorfor hospitaler er fulde af naturscener, før jeg undersøgte for dette projekt. Mærkeligt at denne smule data nåede arkitekterne, men ikke lægerne!


Naturen er selvfølgelig en oplevelse af alle sanser. Det handler ikke kun om at se på træerne - du kan også lugte dem og høre vinden i deres grene og røre ved deres bark. Li's gruppe fandt ud af, at når folk sov natten over med en olielampe med æterisk olie fra det japanske cedertræ i, så de trækker vejret i duften, rapporterede de om bedre søvn og havde lavere stresshormonniveauer. Siden da har forskere ved Vanderbilt vist, at sygeplejersker rapporterer mindre stress, hvis den samme olie infunderes på deres hospitalsarbejdsplads.


Joshua Smyth er forsker i lyd ved Penn State, og han har fundet ud af, at når folk lytter til sangfugle, falder spændingen i deres nervesystem, målt ved pulsvariabilitet; men spændingen stiger med bilernes rumlen og flyvemaskiners brøl. Forskere fra Nation Park Service fandt, at deres parker "ser" værre ud, når folk hører menneskeskabte lyde. Den slags bystøj kan være mere end irriterende: Forskning i Bonn, Tyskland, viste, at børn på skoler, der udsættes for meget flystøj, har sværere ved at lære end dem på skoler i byen.


Så hvorfor er naturens verden god for os?

Biofili-teorien foreslog, at siden vi har udviklet os i naturen, er vores sanser og kropsrytmer bedst egnede til det miljø. Ifølge biolog E. O. Wilson er der en "medfødt følelsesmæssig tilknytning til andre levende organismer", der gør os rolige og komfortable i naturen.


Lydene, lugtene, synet er vores evolutionære "lykkelige sted", hvor vi kan hvile og forynge.


Vi er dybt bundet til en verden, hvorfra vi har forvildet os. På trods af bekvemmelighederne og sikkerheden i den moderne verden er der en pris at betale for bylivet.


Andre videnskabsmænd arbejder med noget, der kaldes opmærksomheds-gendannelsesteorien (attention restoration theory). Rachel Kaplan ved University of Michigan siger, at en "blød fascination" af den naturlige verdens skønhed og mystik trækker os ind. Naturen, siger hun, er "lokkende, men ikke krævende." Neurovidenskabelige undersøgelser af hendes studerende Stephen Kaplan viser, at bare det at se på naturbilleder lader de hårdtarbejdende eksekutivfunktionsdele af hjernen komme sig, sammenlignet med at se på bylandskaber.


Følelsesforskere som GGCS' egen Dacher Keltner mener, at der også er noget andet på færde: ærefrygt.


Det er den følelse, som vi får af at møde noget stort og vidunderligt, som udfordrer vores forståelse. I en forfærdet tilstand falder vores kæbe, og vi får gåsehud. Men mere end det, så har vi de samme fysiologiske effekter, som vi ser ved skovbadning, hvor puls og blodtryk falder. Ud over det fysiologiske er der prosociale effekter til ærefrygt: mindre bekymring for sig selv, øget generøsitet og mere samarbejde. Det kan være grunden til, at forskning tyder på, at der er mindre vold, når træer indarbejdes i lavindkomstboliger.Sådan kan en recept se ud

Forskere fra Finland antyder, at fem timer om måneden er minimum for at have varige effekter (selvom du bør lade teknologien ligge eller i det mindste have den i lommen). Det behøver ikke at være skoven; sø, strand, enge - ja selv byparker, kan også være helbredende.


Til dem med ressourcerne ordinerer jeg pauser til en stille hyttetur eller telttur i mindst tre dage, en eller to gange om året. Jeg anbefaler også stueplanter til hjemmet og kontoret, mikropauser, hvor du stopper arbejdet for at kigge ud af vinduet, eller et par korte gåture, selvom det er i et bymiljø. Hvis alt andet fejler, er der altid naturvideoer, som har vist sig at have positive effekter.


Social ulighed

Adgang til den naturlige verden er langt fra ligeligt fordelt. Mens grønne områder er grundlæggende for folkesundhed og byplanlægning, er mit land, USA, langt bagefter Japan, Korea, Singapore og mange europæiske lande i bestræbelserne på at integrere denne idé i vores samfund.


Jeg ser virkningerne af denne manglende adgang hver dag. I sidste uge tog jeg mig af fru S., en 58-årig kvinde med psykiske problemer og mobilitetsproblemer kompliceret af dårlig social støtte. Hun kom på hospitalet med mavesmerter. Da jeg satte mig ned og snakkede med hende, kunne jeg se, at hendes humør og isolation var hendes største problemer.


Notater i hendes journal anbefalede psykiatrisk behandling og medicin, men jeg startede med en anden tilgang.


"Hvad giver dig glæde, fru S.?", spurgte jeg.


"Hmm, jeg elskede mine blomsterkasser, jeg havde uden for min lejlighed," sagde hun. ”Jeg plantede urter og blomster. At passe planterne fik mig til at føle mig godt tilpas, men lederen sagde, at det var en brandfare, og jeg har næsten ikke været udenfor, siden de slæbte dem væk."


Hendes historie er i overensstemmelse med data om fordelene ved berøring – hænder eller fødder i jorden – og velvære. Der er også en stor mængde forskning om de positive sociale og sundhedsmæssige fordele ved havearbejde. Inden hun tog hjem, gav vores team hende viden og information om fælleshaver, og jeg gav en recept på en bustur til Redwood Park og søen. Selvom det føltes utilstrækkeligt, følte hun sig i det mindste opmuntret af tanken om, at vores sundhedsteam følte, at hendes have var lige så vigtig for hendes helbred, som hun gjorde.


Dette er en lektie, vi alle bør lære af fru S.: Undervurder ikke fordelene ved at engagere sig i naturen. Vi bør alle blive inspireret af disse bestræbelser og finde måder, hvorpå vi kan advokere for grøn adgang, så godt vi kan.


Når vi kommer ud af denne lange folkesundhedskrise (artikel er skrevet okt. 2021), bør vi værne om alt det gode, vi kan. Jeg har forsøgt at lave et kognitivt skift: Hver en tur udenfor er en mulighed for at få adgang til naturens helbredende kraft. Jeg forsøger at se hvert træ som et utroligt levende væsen og skove, kystlinjen og endda min nabolagspark som hellige steder til at kommunikere med den vidunderlige naturlige verden og genoprette min krop og mit sind. Og når jeg ser solen gå ned, tænker jeg på, hvad den gjorde for hr. T.