top of page

Kvinder og autisme

Opdateret: 24. dec. 2022

Dette er en stor ting personligt for mig, som jeg gerne vil dele nogle indlæg om. Ikke mindst fordi, at der er rigtig mange fordomme, myter og misforståelser vedr. autisme.


Jeg vil gerne fra start af sige, at naturligvis kan dette indlæg også være relevant for mænd, transseksuelle og interkøn.

Det kan være ensomt og frustrerende ikke at kunne kommunikere naturligt med sine medmennesker, ikke rigtig forstå eller blive forstået. Endnu mere frustrerende, når man ikke forstår hvorfor.

Jeg er kvinde, og da jeg læste disse artikler resonerede det hele fuldstændig med mig, og derfor vil jeg gerne dele det, da andre måske også kan få glæde af det gennem en større forståelse af sig selv.


PDF fra autismeforeningen

Jeg synes virkelig, at denne her er en 'must-read' for alle. En af grundene er, at når det kommer til autisme, så er det hamrende vigtigt, at man hører fra dem, som lever med autismen indefra.


Partnere kan synes, det er svært, at det man siger, ikke skal tolkes, men at det betyder nøjagtigt det, der bliver sagt” - og flere andre gode citater, som jeg selv kan genkende, er gennemgående i denne pjece.


Hvordan ved du, at du har autisme?

Jeg har klippet billedet her ved siden af ud af pdf'en.


Det var en af de første ting jeg læste, ligesom næsten samtlige af punkterne på side 6 var en kæmpe øjenåbner for mig.


At læse mange af kvindernes citater, som fylder det meste af pdf'en, gjorde, at jeg ikke helt følte mig alene længere, men blev bevidst om, at alle de følelser og oplevelser jeg har gået med, giver mening, og jeg kan rent faktisk finde mennesker, som virkelig vil kunne forstå.


Men jeg søgte naturligvis videre, og ville se, hvad det offentlige egentlig skrev.


Fra Socialstyrelsen

Der stod bestemt noget, som jeg kunne bruge:


Piger og kvinder med autisme kan være gode til at kompensere for og skjule deres vanskeligheder bag en social facade. Det kan være en styrke, men det kan også have stor betydning for den daglige trivsel og for dagligdagen. Pigerne og kvinderne er ofte på socialt overarbejde. Måske udvikler de sociale strategier, der virker på overfladen, men udmatter og stresser i løbet af en dag. Der er flere eksempler på, at især de små og helt unge piger efterligner og kopierer den adfærd, de ser hos fx de andre piger i klassen. Til de voksne kan der være en forventning om at ”have styr på tingene” og leve op til de sociale krav, der generelt stilles til piger og kvinder om at agere på en bestemt måde.


Jeg må selv pinligt indrømme, at jeg godt kan se, hvordan jeg har kopieret andre, som jeg har syntes, var smarte eller udtrykte selvtillid eller andre kvaliteter - afhængig af min alder og fokus. Jeg kan endda huske at have gjort det med Anja i fritidshjemmet og flere andre gennem tiden.


Det absolut værste i et tidligere arbejde, hvor jeg blev udbrændt, var, at man skulle være på om aftenen, når der var fællesmøder, bestyrelsesmøder o.a. Jeg kunne ikke mere. Min energi til andre mennesker var brugt. Derfor undgik jeg dem for hver en pris.


De skriver også:

“Piger og kvinder med autisme har ofte andre psykosociale vanskeligheder, som umiddelbart fylder mere end selve autismen. Det kan være angst, OCD (tvangshandlinger), ADHD, spiseforstyrrelser og depression. Disse vanskeligheder kan dække over en underliggende autismeproblematik.”


Fejldiagnosticeringer, selvskade, misbrug og spiseforstyrrelser ses ofte.

Jeg har haft en depression, men jeg tror måske mere, at det var autistisk udbrændthed dengang, nu hvor jeg kikker tilbage på det hele. Mange autistiske kvinder oplever, at blive fejldiagnosticeret med psykiske lidelser, fordi man ikke er opmærksom på den underliggende autisme. Jeg har heller ikke et normalt og afbalanceret forhold til mad og sult. Det betyder, at hvis jeg føler meget, så kan jeg stort set ikke spise noget. Det gør så, at min vægt pludselig rasler ned, og det kræver meget arbejde at tage det på igen. Sidst, men ikke mindst, så har jeg selvmedicineret meget med cannabis.


Sidder man og selv kan nikke genkendende til mange af disse ting, så er der måske god grund til at tage nogle onlinetests og tale med egen læge.


Jeg har aldrig oplevet, at læse om et emne og i så høj grad kunne nikke genkendende til det, der skrives. Jeg tænker nogle gange, at man i 9. klasse i folkeskolen skulle gennemgå disse ting, så flere unge kan undgå stress og udbrændthed, som kan være forårsaget af en uopdaget autisme.


10 Key Signs of Autism in Women

Er en artikel på engelsk, som også virkelig kan anbefales. Jeg gennemgår lidt her, men har oversat den, så den har fået sit eget indlæg.


Der står:

“De føler sig ofte socialt ængstelige, spekulerer/bekymrer sig om deres sociale interaktioner og kan ende med at føle sig udenfor og ensomme – på trods af deres bedste anstrengelser for at være sociale. Mens autistiske kvinder kan interagere godt i en-til-en situationer, har de ofte meget svært ved at være i grupper og kan føle sig udmattede efter for meget social interaktion”.


Ja, tak! I løbet af det sidste år er jeg blevet enormt opmærksom på lige præcis dette her, selvom det altid har fyldt, så har jeg set det i et andet perspektiv, for jeg anede ikke, at der kunne være denne bagvedliggende årsag. Det har været en kæmpe øjenåbner, som forklarer det hele, og som giver en helt ny værktøjskasse.


De nævner også det med, at man fordyber sig ekstremt i sin “special interest”. Jeg tror godt, at jeg kan påstå, at jeg er en af de mest vidende i Danmark, når det kommer til veganisme og dens underemner: landbrug (i forhold til klima, miljø, biodiversitet og natur), sundhed og ernæring i forbindelse med at spise planter vs. dyr, dyrs bevidsthed og evner, men også hvad der ellers sker politisk og juridisk i forbindelse med dyr og landbrug. Både i Danmark og andre steder i verden. Jeg har skrevet hundredevis af sider og blogindlæg om emnet, og fælles for dem alle er, at der er videnskabelige kilder og referencer til alt.


Jeg har i store dele af mit liv haft en form for 'special interest', og jeg var ikke klar over, at det er fuldstændig normalt, at disse interesser skifter gennem livet, og jeg tror også man ofte forbinder autisme med emner som tog/fly og togtider, naturvidenskab, matematik osv. Ikke med psykologi og hjemlige eller mere alternative interesser. Men en 'special interest' kan være alt. Det, som er kendetegnet, er, at der ikke er et ønske om at skulle være social om emnet, men at det er for ens egen skyld, og selv det at strukturere emnet i mapper er en form for fornøjelse. Man kan fordybe sig i mange timer ad gangen, elske det, og glemme både sult, søvn og mad og at ens tanker kredser om emnet flere timer om dagen.


Artiklen nævner blandt andet også det med øjenkontakt. Som barn lærte jeg mig selv, at det skulle jeg kunne, fordi jeg læste i et blad, at det var vigtigt for mennesker. Jeg prøvede forleden at lade være, og simpelthen kigge ned ved siden af vedkommende - og det var en kæmpe lettelse. Faktisk rigtig rart.


Som kvinde selv, så kan jeg varmt anbefale at læse om autistiske kvinder og være opmærksom på nyere forskning inde for autisme.