Kræftsygdomme skal bekæmpes med planter, mener EU-Parlamentet

I sidste uge stemte Europa-Parlamentet for en reduktion af kød, samt investering i medicinsk forskning uden dyreforsøg.


Europa-Parlamentet har opfordret EU til at fremme en plantebaseret kost og reducere kødforbruget for at bekæmpe kræft.


Kræft er Europas næststørste dræber med 3,7 millioner nye tilfælde og 1,9 millioner dødsfald hvert år - en fjerdedel af verdens kræfttilfælde, på trods af at de kun udgør en ottendedel af verdens befolkning.


Véronique Trillet-Lenoir, fra Special Committee on Beating Cancer (BECA), kaldte strategien "historisk, både med hensyn til dens ambitioner og dens målsætninger, og med hensyn til de ressourcer, vi vil levere".


"Vi vil endelig være i stand til at bekæmpe effektivt, sammen, mod de sundhedsmæssige uligheder, der fortsætter inden for EU og reagere på behovene hos millioner af europæere, der er ramt af denne sygdom," sagde Trillet-Lenoir.


En ny vej frem i kampen mod cancer

Den nye strategi flytter fokus fra lægemiddeltest til forebyggende forskning i kræftfremkaldende kemikalier, herunder fremme af en afbalanceret, plantebaseret kost i stedet for kød, ultraforarbejdede fødevarer og fødevarer med højt sukker, salt og fedt.


Kød og animalske produkter er meget samfundsmæssigt betydningsfulde i Europa, med kræftfremkaldende fødevarer som salami og frankfurter indvævet i europæisk kultur.


Om strategien sagde Dr. Joanna Swabe, Humane Society International (HSI)'s seniordirektør for offentlige anliggender:


”Det er opmuntrende at se Europa-Parlamentet anerkende risikofaktorerne forbundet med animalske produkter, såvel som de beskyttende fordele ved at spise en mere plantebaseret kost.


"Der er stigende videnskabelig dokumentation for, at indtagelse af kød og mejeriprodukter kan have en skadelig indvirkning på menneskers sundhed. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer om, at forarbejdet kød er kræftfremkaldende, at rødt kød sandsynligvis øger din risiko for tarmkræft, og at det at spise, hvad der svarer til mindre end to skiver bacon om dagen, øger din chance for tyktarmskræft med 18 procent.” sagde Swabe.


Plantebaseret kost mod kræft

WHO klassificerer forarbejdet kød (som skinke, bacon og pølser) som et gruppe 1 kræftfremkaldende stof, kendt for at forårsage kræft.


Selvom tyktarmskræft er en af ​​Europas mest almindelige kræftformer og førende inden for kræftdødsfald, har forskerne fundet ud af, at en sund kost er en forebyggende foranstaltning - med diæter med højt indhold af fibre og bælgfrugter og lavt indhold af animalsk protein og fedt, der beskytter mod tyktarmskræft.


Forskning har også fundet ud af, at en plantebaseret vegansk kost reducerer kræftindikative væksthormoner med 13 procent hos kvinder og ni procent hos mænd.


Den nye strategi anmoder Europa-Kommissionen og medlemsstaterne om at overveje et harmoniseret ernæringsmærke foran på pakken for at lette informerede, sunde og bæredygtige valg.


Kræftforskning på dyr

Den nye EU-strategi fremmer også større investeringer i biomedicinske forsøg uden brug af dyr til erstatning for forældede dyreforsøg, idet den trækker på teknologiske fremskridt inden for matematisk modellering, kunstig intelligens og digitale værktøjer til at drage mere pålidelige konklusioner.


Helder Constantino, direktør for forskningspolitik for HSI's forsknings- og toksikologiske afdeling, kommenterede:


"HSI glæder sig over Parlamentets vægt på vigtigheden af ​​at investere i nye, ikke-dyreforskningsteknologier, såsom næste generation af computere og miniature menneskelige organoider.


"Ikke-dyremetoder til at teste det kræftfremkaldende potentiale af miljøkemikalier bør give mere menneskelig relevant information end de gamle, langsomme og upålidelige gnavertests, der i øjeblikket er i brug," sagde Constantino.


EU dyreforsøg

I 2017 var næsten en million dyr genstand for medicinske forsøg i EU. I 2020 var det cirka 260.000 dyr alene i Danmark. 95 procent af kræftlægemidler testet på dyr er ikke godkendt, hvilket betyder, at mange anser dyreforsøg som statistisk overflødige.


I 2020 sagde Europa-Kommissionens Fælles Forskningscenter (JRC):


"Præklinisk brystkræftforskning er i øjeblikket afhængig af dyremodeller, for det meste gnavere. Imidlertid efterligner dyremodeller begrænsede aspekter af menneskelig brystkræft."


Videnskabelig forskning viser altså, at langt de fleste af disse test på dyr ikke er tilstrækkeligt til at vurdere medicinsk behandling af mennesker.

 

Artikel oversat fra Plant Based News og redigeret med tilføjelser.