Hvad er veganisme egentlig?

Opdateret: 25. jan.

Jeg talte med en veninde i går om, hvor forbavsende det er, at mange mennesker stadig ikke rigtig ved, hvad veganisme egentlig handler om. Der er så meget støj, myter og fordomme forbundet med det.


Skåret helt ind i definitionen af veganisme, så er det:


at man så vidt praktisk muligt ikke skader andre.

Punktum.Overrasker det dig?


Veganisme er et etisk standpunkt om dyr, en ideologi. Det handler derfor ikke bare om, hvad det er, vi vælger at spise, men også hvad vi ellers bruger vores penge på. Vi er opmærksomme på om produktionen af et produkt på den ene eller den anden måde, har udnyttet dyrene.


Det er nemlig ikke i dyrenes interesse at blive udnyttet, bare for at vi mennesker kan fornøje os på forskellig vis. Det skader dem, når de bruges til sport, underholdning, mad, drikke, test i laboratorier mv.


Vi skader de andre dyr, når vi undertrykker, diskriminerer, ikke ser og hører dem, og når vi udøver vold, overgreb, indespærring og drab..


Den gyldne regel

Vi har alle lært "den gyldne regel", da det er en integreret del af vores kultur: Vi skal behandle andre, som vi selv ønsker at blive behandlet. Veganisme ser dyrene, som de andre.


Dog kan vi alle i større eller mindre grad komme til (eller overlagt) at handle imod "den gyldne regel". Derfor handler veganisme om, hvad der er praktisk muligt, men at man i det mindste stræber efter at handle i medfølelse.


En større kamp

For mig er veganisme en del af en større kamp om, at sige fra overfor enhver form for undertrykkelse, uretfærdighed og diskrimination. Jeg tror ikke vi kan (eller skal) se på veganisme som en isoleret vigtig sag, men på hvordan vores samfund generelt er struktureret på en måde, hvor undertrykkelse, diskrimination og uretfærdighed kan finde sted - både helt åbenlyst, normaliseret og accepteret. Det er ikke okay!


At leve vegansk betyder (for mig), at man konsekvent forsøger at afholde sig fra at gøre skade - ikke mindst når det kommer til dyrene, som i et gigantisk antal avles, indespærres og dræbes unødvendigt hver dag.

For mig er veganisme lig med medfølelse, og taler helt ind i en kerneværdi, som jeg tror på vi alle deler:


- at man så vidt praktisk muligt ikke skader andre.


Længere er den ikke.Spørgsmål:

Jeg har valgt at være vegansk aktivist, men mener som skrevet ikke, at veganisme er en isoleret sag, men en del af et generelt undertrykkende samfund. Derfor er jeg også opmærksom på anden uretfærdighed og deler gerne sådanne opslag engang imellem.


Hvis du har en mening i den retning, vil jeg rigtig gerne høre den. Har du det?