top of page

Genialt trick til nem vegansk mad for alle

Jeg er langt fra madblogger, har aldrig været det, og bliver det aldrig. Jeg vil dog rigtig gerne dele lige præcis det trick, som gjorde det nemt for mig at skifte fra kødkost til vegansk. Et skifte til plantemad behøver hverken være besværligt eller kedeligt, og kan faktisk ligne og smage meget lig det, du kender fra kødretterne. 

At "veganisere" en ret betyder, at hvis du har lyst til f.eks. spaghetti med kødsovs, så skifter du bare hakkekødet ud med enten sojagranulat, hakkede champignoner, plantefars fra køledisken eller linser. Kofløden skifter du ud med sojafløden eller endnu nemmere og sundere, blende lidt havregryn med vand og få en lækker cremet fløde helt blottet for fedt, men med den lækre flødesmag (hvis man bruger fløde selvfølgelig). Til sidst koger du pasta uden æg i (hvilket de fleste er) , og så er retten "veganiseret". Bruger du ost ovenpå, så har de fleste supermarkeder i dag åhst (vegansk ost), og jeg kan varmt anbefale denne, som jeg som regel køber fra Greenos.


Flere tips og tricks herunder:

Lækker mexikansk!

Aftensmad:

Det handler egentlig mest af alt om at tænke på andet end kød. Normalt tænker vi meget i, om vi skal have medister, frikadeller, kotelletter eller lignende til aftensmad.


Den er her ændret til at tænke: "Hvilken nationalitet har jeg lyst til i aften"?

​​

F.eks.: 

Italiensk?

 • Oksekødet skiftes ud med sojagranulat, hakkede champignoner, plantefars eller linser. Se fx denne lækre kødboller i tomatsovs-opskrift

 • Mange kan godt lide at bruge gærflager i stedet for parmesan. Gærflager er den ingrediens, som giver oste- og umamismag i mange retter. Det kan f.eks. bruges til at lave en god ostesovs til plantebøffen og til mac-n-cheese. Men Greenos har et stort udvalg af oste, og de fleste supermarkeder i dag har også et rimeligt udvalg.

Mexicansk?

 • Bønner i stedet for kød, eller som i den italienske kan du bruge champignoner, plantefars eller linser og evt. vegansk ost (købe eller hjemmelavet). Alpro og Oatly har en god neutral youghurt og guacamole er vegansk. Brug din søgemaskine og skriv "vegansk mexicansk".

Thai?

 • Stegte ris med grøntsager, evt. med tofustykker eller kikærter.

 • Nudelsuppe er også nemt. Bare erstat kødet med plantekød, tofu eller kikærter.

 • Stort set alle thairetter kan laves vegansk.

Indisk?

 • Alle retter kan laves uden kød, bare ekstra grønt og evt. kartofler eller kikærter, som altid er sundt! Soja- eller havreyoughurt til raita.

 • Kylling i karry kan laves med "vegansk kylling-stykker" fra enten Like Meat, Naturli' eller andre mærker. Du kan også bruge champignoner eller lave boller i karry, med Beyond Meat Meat Balls, Nutanas falaffel-pakke eller opskriften fra italiensk foroven. 

Amerikansk?

 • Burgerbøffer, sunde, nemme, billige og mega lækre, finder du på dette link. Jeg erstatter bare krydderierne i opskriften med det, som jeg lige har lyst til.

 • Der er flere muligheder for en lækker Mac n Cheese helt blottet for kolesterol, men med masser af næring. Jeg har fundet denne nemme opskrift, men der er mange flere muligheder, så det er bare med at finde den man bedst kan lide.

 • Hot Wings/Buffalo Wings er virkelig lækre og her er der en vegansk udgave af disse.


Dansk?

Mulighederne er dermed uendelige, hvis man tænker nationalitets-retter! Man kan også fortsætte med at lave indbagte ting, da både filodej og butterdej oftest er lavet uden animalske produkter.​

Grillet squash!

Frokost:

Er slet ikke så svært og her er et par rigtig gode pålægsguides.


Mia Sommer har mange gode opskrifter på pålæg. En af vores favoritter er denne kødpølse.


Plantepusherne har denne virkelig lækre skinkeFRIsalat, som vores unger elsker.


Endelig har Månebarnet aka. Luna Krause lavet denne virkelig gode pålægsguide, som er perfekt, hvis man er ny (eller gammel) i det veganske køkken.


 

Morgenmad:

Det er jo ved dette måltid, at folk ofte har svært ved at skifte mælken ud. 

Et par forslag:

 • Havregryn med din favoritplantemælk. Brug gerne dem med ekstra calcium i og top dine gryn med rosiner, fint skåret æble og evt. kerner.

 • Grove boller med figen, mørk pålægschokolade, syltetøj eller vegansk ost.

 • Havregrød med små stykker æble, rosiner og kanel. Det er en god ide at lave ekstra meget, for så kan du putte resten i ovnen på bagepapir som små pandekager. Cirka 175 grader i 45 min. Så har du en perfekt snack til ungerne og dig selv. 

 • Der findes masser af opskrifter på sunde muffins og lignende, som også er glimrende til morgenmad eller eftermiddagssnack. 

 • Smoothies, evt. med havregryn i for ekstra mæthed. Vi kalder det ofte frugtgrød og spiser det med ske. Vi putter både bananer, dadler, grønkål, knuste hørfrø (for omega-3), frosne bær mm. i. Væsken er gerne sojadrik med calcium og vanilje for virkelig god næring og smag.


Junk-Food/TakeOut

Jo, det kan godt lade sig gøre at gå på pizzeria.


Der er faktisk også flere pizzeriaer i Danmark, der er begyndt at have vegansk ost. Har din lokale ikke det, så bestiller du bare uden ost, ekstra tomatsovs, og så alle de grøntsager du ønsker. 

Falaffel er uden animalier. 

Bagt kartoffel med falaffel og ketchup/hummus.

Stor salat med falaffel og evt. ketchup/hummus.

Rullebrød/durumrulle med falaffel, chili og ketchup/hummus.

Sushi er ret nemt. De har som regel en vegetarmenu også siger man bare "uden æg, tak". Edamamme-bønner og tangsalat er vegansk. ​

Den lokale thai har som regel noget vegansk ligesom den indiske har, men tjek gerne en ekstra gang mht. østersovs fx.

​​

Brunch:

Kan også sagtens lade sig gøre, at lave på traditionel vis.

Baconlinks:  Lækon - Facon - vegansk bacon

Små pølser kan nemt købes vegansk. Flere supermarkeder er begyndt at have og ellers så spørg efter det.

Scrambled tofu (æg) - Linker her til opskrift, men vil tilføje, at man ikke behøver "det grønne" og silketofu kan godt være en almindelig fast tofu. Det sorte salt giver fuldstændig den originale ægge-smag! Denne opskrift kan rent faktisk snyde en kødspiser. 

Bagte bønner er vegansk i sig selv. 

Pandekager - byt ægget ud med en banan

Youghurt - Alpro har masser af forskellige og findes i de fleste supermarkeder. 

​​

Jul:

Kan sagtens lade sig gøre med plantemad. Luna Krause aka. Månebarnet, har lavet den ultimative veganske jule-guide, som du kan se på lige her


En madplan til at starte på, finder du lige her.

Her er en liste af udenlandske bloggere, som laver helt fantastiske opskrifter. Det de har tilfælles er, at de laver SUND plantemad, som indeholder et minimum af salt, hvidt sukker og olier. Det er den type mad, der har vist sig at kunne minimere symptomer på kronisk sygdom og i mange tilfælde har vist sig at være en afgørende faktor for helbredelser. 

Herunder finder du en liste af danske plantemadsbloggere, som også laver sundt, lækkert farverigt mad med masser af grøntsager.


 

Giv det en chance


www.veganerudfordringen.dk

eller

https://klimaudfordring.dk/

Her får du gratis hjælp og klinisk diætist Maria Felding deler ud af sin viden om ernæring på vejen, så man trygt kan lære det nye køkken at kende.

 

Tak for at læse - husk at dele!


 

 1. Plantepusherne

 2. Englerod

 3. Kærlighed & Kikærter

 4. Mia Sommer

 5. Greeneater

 6. Vanløse Blues

 7. So freaking vegan

 8. Neohippie

 9. Det veganske køkken

 10. Små Grønne Fodaftryk

 11. Pærelet

 12. Veganer.nu

 13. Grønnere

 14. Bønnegnaskeren

 15. Spoons of peanutbutter

 16. Veganermor

 17. Lun på planter

 18. Veganja

 19. Planteparadiset

 20. Foranderligt

 21. Earthlete

 22. Sophies Choicest

 23. Vegansk for alle

 24. Vegansk hverdag

 25. Vegansk for begyndere

 26. Veganer på budget

 27. Emmaslebsager

 28. Plantbased.dk

 29. Sund på SU

 30. Lærke Lund

 31. Manemona.dk

 32. Mad & Sport

 33. Grøn, sund og lækker!

 34. Planteæderen

 35. Mit grønne hjerte

 36. Veganer Danmark

 37. Grøn samvittighed

 38. Sundt og sandt

 39. Hverdagsmirakler

 40. Frugt og solskin

 41. Voelpert – Det grønne liv

 42. Vore englemad

 43. Kira Madsen

 44. Pandamad

 45. Det vilde ris

 46. Bondemor

 47. Veganistisk

 48. Veggiemad

 49. Vegansk Mad

 50. Op med grøntsagerne

 51. Veganissen

 52. Vegspiration

 53. From yoga with love

 54. Vegansk-mad

 55. Hele planter 

 56. Agurk.nu

 57. Veggiespirit

 58. Vegegansk

 59. Vegan rebel

 60. Jeg – veganer

 61. Jens Drejer

 62. NaturZonen

 63. Smag på livet

 64. Buddhas Brownies

 65. Veganske tanker

 66. Mmm… Vegasme

 67. Malkavia

 68. Sanne’s hemmelige ingredienser

 69. Veganmam

 70. Plantbased Julie

I denne gruppe på Facebook, kan du få hjælp til at skifte ting ud i køkkenet, finde bestemte opskrifter og få generel inspiration.