En 'gamechanger' inde for læder

"Fine Mycelium", er et patenteret materiale, som kan dyrkes fra svampe i bakker i løbet af få uger. De genskaber både udseendet og følelsen af læder, mens det overgår læder i både styrke og holdbarhed. Materialet fik tilbage i marts sin 'high fashion' debut som en eksklusiv Hermès-håndtaske.


Hermès vegansk læder

Dr. Matt Scullin, administrerende direktør for MycoWorks, talte med The Guardian før en tale på Business of Fashion Voices-konferencen i Oxfordshire:


“Det kan give samme følelsesmæssige reaktion som et dyrelæder. Det har en følelse af noget unikt,” siger Scullin.


På en planet med begrænsede naturressourcer mener Scullin, at både teknologien og tankegangen med CO2neutralt dyrket svampelæder kan være "revolutionerende" - og have konsekvenser for innovation - ikke kun inde for mode, men også i andre brancher.


Flere andre materialer er også i brug

Det er ikke kun svampe, der kan bruges til at lave vegansk læder.


Flere virksomheder er i gang med at omstille til mere bæredygtige, klima- og miljøvenlige materialer og produktion.


Der findes ananaslæder, æblelæder, bioolielæder, kaktuslæder og endda også blomsterlæder.


Kaktuslæderet er meget interessant i og med, at planterne ikke skal bruge meget vand. Ananaslæderet er restprodukter fra fødevareindustrien og dermed meget bæredygtigt.


Fælles for de fleste af producenterne er, at de forsøger, at erstatte en del af hjælpematerialerne, som fx kan være plastikstoffer, eller de sørger for at det er genbrugsplastik.


Dog er de alle langt mere miljø- og klimavenlige, end hvis læderet er lavet af dyr.


Æblelæder