De nye kostråd er nedsættende over for den almindelige borger

Opdateret: 22. apr.

I dag blev de nye kostråd fra Fødevarestyrelsen præsenteret. Flere aktører har været ind over, for at få kostrådene til at afspejle en sund, men også en klimavenlig kost.


Overordnet set, så er der en del positivt at sige om dem. Blandt andet at de beder folk om at vælge bælgfrugter frem for kød og fokusere på de farverige planteprodukter.


Der er dog et par faldgruber, som er vigtige at tage fat på. Ikke mindst i forhold til den LIVE-præsentation, hvor folk kunne stille spørgsmål.


Der bliver sagt at kostrådene er videnskabeligt funderet, men samtidig har man også taget hensyn til den danske madkultur og hvad man tror den almindelige borger vil kunne overskue. så i stedet for, at give de rene sundhedsfakta, så 'pynter' man på det, med kulturelle input.


Hvad skal man så stille op, hvis man ønsker at vide, hvor meget af rådene der er kultur og hvor meget der er videnskab? Hvis man er ligeglad med madkulturen, men gerne vil leve så klimavenligt og sundt, som overhovedet muligt, hvad skal man så gøre? Hvorfor tror myndighederne ikke på, at den almindelige borger kan tage stilling til ren videnskab, men absolut skal og vil hænge fast i kultur? Hvorfor tror myndighederne, at plantebaseret kost ikke kan være dansk kultur? Der findes både plantepølser i flere pølsevogne, traditionelle frikadeller på planter og spaghetti med kødsovs kan fint og nemt laves på planter og endda med mere og bedre næring. Det er ikke så svært - se bare her!


Alle dyr er kød, og mælk bør fjernes

Under fanen “spis flere planter” bliver der vist en fisk. Fisk er også kød. Det indeholder kolesterol, mættet fedt og animalsk protein. Alt sammen noget, som er sat i forbindelse med livsstilssygdomme. Under spørgetimen siger Anne Pøhl Enevoldsen, Chef for Bæredygtig Mad og Sundhed: “Det er usundt ikke at spise fisk”, hvilket ikke er korrekt. Det er usundt ikke at spise omega 3 i den rette balance, men omegafedtsyrerne fås i kerner, frø, olier og nødder. En skefuld knust hørfrø om dagen, valnødder eller et algetilskud, kan fint erstatte fisk og indeholder mange andre gode næringsstoffer inkl. fiber, som ikke findes i fisk. Dermed må man sige, at myndighederne er misvisende.


Ser man på EAT Lancet rapporten, som udkom i januar 2019 og som tager det samme udgangspunkt, som de nye kostråd gør, så ser man en anden fordeling af animalierne. 588 gr. om ugen fordelt på både æg, fisk, fjerkræ og firbenede dyr. De danske kommer op på 820 gr. om ugen. Det er en forskel på 232 gr., som må sige at have en indflydelse på klima i det store billede. De er dog enige om mængden af mælkeprodukter, hvor det er 250 gr. om dagen fordelt på både yoghurt, ost og mælk. Det betyder dog ikke, at det ikke er sundere at leve på 100% planter, da kultur stadig er en del af anbefalingerne og EAT Lancet har taget hensyn til, at der er befolkninger, som kan have svært ved at skaffe nok kalorier på planter alene. Canada har til sammenligning helt fjernet mælkeprodukter fra deres anbefalinger, da meget tyder på, at de er en kilde til både bryst- og prostatakræft.

EAT Lancet

Helheden mangler

Det er meget uheldigt, at man viser et kyllingeben på plakaten og dermed blåstempler kyllinger, som nogle der er gode at spise. Vi er nødt til også i vores kostråd, at have et helhedsbillede i forhold til det vi fylder os med. Det mest klimavenlige kød - kylling, er nogle af de dyr, som lider allermest i produktionen. Fremavl, betonhaller uden plads at bevæge sig rundt på i stressede omgivelser med 20.000 dyr presset sammen, er ikke i orden at fremhæve. Det helhedsbillede ville være passende at tage hensyn til.


Kostrådene burde være strengt videnskabeligt funderet og ikke direkte anbefale animalier, men i langt højere grad fokusere på hvilke planter, som kan bruges i traditionelle retter, frem for animalier. Gang på gang hører vi myndighederne gøre det sværere end det er, nærmest med en forventning om, at vi ikke kan finde ud af det. De taler ned til os. Flere tusinde borgere er hvert år med i Veganerudfordringen eller Klimaudfordringen og fortæller, at de har det bedre end nogensinde, at det slet ikke er så svært og at de er glade for at føle, at de rent faktisk gør en forskel.


Hvor er motivationen?

Der var intet motiverende ved præsentationen, når Anne Pøhl Enevoldsen står og fortæller, at hun selv synes det er svært og slet ikke selv følger hendes egne råd. Hvorfor skal den almindelige borger prøve, hvis ikke engang dem der skaber kostrådene gør det? Man skulle naturligvis have fundet en repræsentant, som med inspirerende tips og motivation kunne fortælle os alle, hvor nemt det er at følge de nye kostråd.


Vi skal forvente noget af hinanden i stedet for at tale hinanden ned og ikke have tillid til og troen på hinanden, til at komme i gang med de nødvendige ændringer. Tale den grønne, medfølende og klimavenlige kost op. Dem der af den ene eller anden grund er i front, som fx. Rasmus Prehn og Anne Pøhl i dag, burde være opmærksom på at fortælle, at det føles godt og ikke er så svært med det grønne og at det gør en forskel, at vi gør det sammen for vores natur og sundhed.


Vi kan ikke pointere nok, at det er vigtigt at både myndigheder og politikere går i front og selv er med til at inspirere og handle på den grønne dagsorden.


Tak for at læse - husk at dele det med andre!