• Lisel

Charles Darwin vidste godt, at dyr både tænker og føler, og det ved vi også godt

Updated: 5 days ago

Problemet er, at mennesker har udnyttet dyr i en sådan grad, at de ikke engang betragtes som ofre længere. De er slet ikke anset som noget længere. De er intet. De tæller ikke - de er ligegyldige - de er ting som køkkenmaskiner og mobiltelefoner. Vi har faktisk forvandlet dyr til livløse tingsobjekter - sandwiches og sko - og vi overvejer ikke et enkelt sekund, om vi kunne have brugt, spist, haft glæde af noget andet end disse ofre, som vi ved lider og dør på samlebånd i industrien*.I dette indlæg handler det om dyrene. Der er så meget vi ikke ved om dem, men i dag er der også virkelig meget, vi trods alt ved.Det er et virkelig spændende felt at dykke ned i, men også et felt som udvikler sig. Jeg talte fx med en forsker i forbindelse med en konference, som fortalte mig, at i dag er der så mange gode videoer på youtube, at der rent faktisk er forskere, som bruger disse videoer i deres forskning. De videoer, som man finder på youtube, er jo ofte tilfældigt filmede videoer, som folk optager, fordi de pludselig oplever noget sjovt, spændende eller anderledes i forbindelse med dyr.


En af disse videoer er fx denne, som viser, at dyr i hvert fald ikke bare er objekter, men at de forstår, hvad der sker og at de selv kan gøre noget for at hjælpe:

Der er en rimelig konsensus i videnskaben om, at alle dyr på den ene eller anden måde både tænker og føler. Allerede på Darwins tid blev det diskuteret:


"The father of evolutionary theory, Charles Darwin, described animals’ inner states and emotions when he embraced the notion in his 1872 essay “The Expression of the Emotions in Man and Animals.” Darwin argued that similar physiologies in humans and other animals must indicate similar internal feelings for all species." fra denne artikel.


Darwin påpegede, at der kun er gradsforskel, ikke væsensforskel mellem os og andre dyr.


I denne lille film ser man en leopard, der lige har fanget og dræbt en bavian. Da leoparden opdager, at der sidder en lille unge på bavianen, aner den ikke hvordan den skal reagere. Den efterlader dog moren til hyæner og begynder at tage ansvar for ungen.


Der findes efterhånden en milliard film på youtube, som viser, at dyr hjælper hinanden på tværs af arter og endda rovdyr, som ikke bare reagerer med drabsinstinkt, men endda redder andre fra at blive et måltid.


Selv hvis vi ikke vidste, at dyrene føler og har komplekse relationer, så burde vi i følge Darwin og andre forskere i det mindste gå ud fra det og derfor undgå at gøre dem skade.

Som ovenstående video giver et hint af, så er køer egentlig bare store hunde. Blide og fredelige store dyr.


Den lille film fra BBC Earth beskriver ret godt, hvor kloge og bevidste grise faktisk er.


Dyr både føler og tænker - disse to evner er 'interconnected' i følge forsker fra Lunds Universitet, som du kan se en podcast med her: https://vgpt.dk/forskning-om-dyr/ Det er en virkelig interessant samtale, hvor vi kommer godt rundt om både forskningen og hvad vi egentlig ved, men også de etiske konsekvenser deraf.


Via ovenstående link kan du også finde artikler om meget af den viden, som forskerne har fundet frem til i dag vedr. dyrs bevidsthed, intelligens og evner. Fx denne:


“Psykologer antager ofte, at der er en særlig kognitiv evne – en psykologisk hemmelig ingrediens – der gør mennesker anderledes end andre dyr. Listen over kandidater er lang: brug af værktøjer, kulturel transmission, evnen til at forestille sig fremtiden eller forstå andre sind, og så videre. Men alle disse evner dukker op i andre arter, i mindst en eller anden form.”

Når vi har så stor en viden om dyrene og dermed også om de konsekvenser vores handlinger har for dyrene, som fx ptsd, så er det på sin plads, at vi genovervejer, hvordan vi lever med, bruger, udnytter, avler, indespærrer og begår diverse overgreb på dem.


I Veganerpartiet ønsker vi at hjælpe dyr. At vi så vidt praktisk muligt ikke skader og groft udnytter dyrene. Derfor mener vi, at det første uundgåelige skridt må være, at lukke det konventionelle dyrelandbrug, hvor millioner af dyr avles ind i betonhaller, hvor de nægtes forhold, hvor de kan udleve deres naturlige adfærd og behov.


Vi har igennem fabrikslandbruget drevet rovdrift på naturen, dyrene (og hinanden). Det er det, vi ser konsekvenserne af i dag i forbindelse med klima- og naturkrisen. Altså det faktum, at vi har objektiviseret dyrene og helt ekstremt avlet dem i milliardvis, er den allerstørste årsag til udryddelse af natur og dyrearter.


Det er tid til, at vi som individer og samfund overvejer, hvordan vi reelt ønsker at være i verden og hvordan vi relaterer til vores verden - både til hinanden, dyrene og naturen. Vi kan vælge at lukke øjnene og fortsætte med at gøre skade eller vi kan vælge at gå af en anden mere grøn og medfølende vej.


Tak for at læse - husk at dele det med andre!


Skriv dig op til bloggen foroven, så du kan kommentere herunder, være med i debatten og få besked, hver gang et nyt indlæg udgives.


Vi har alle brug for lidt hjælp og du kan hjælpe mig på:

Patreon.com/lisel


Følg mit arbejde på de sociale medier via knapperne i højre side. ---------------------------------------- *Citat fra Gary Yourofsky, oversat og forlænget af mig.

0 comments