Charles Darwin vidste godt, at dyr både tænker og føler, og det ved vi også godt

Problemet er, at mennesker har udnyttet dyr i en sådan grad, at de ikke engang betragtes som ofre længere. De er slet ikke anset som noget længere. De er intet. De tæller ikke - de er ligegyldige - de er ting som køkkenmaskiner og mobiltelefoner. Vi har faktisk forvandlet dyr til livløse tingsobjekter - sandwiches og sko - og vi overvejer ikke et enkelt sekund, om vi kunne have brugt, spist, haft glæde af noget andet end disse ofre, som vi ved lider og dør på samlebånd i industrien*.I dette indlæg handler det om dyrene. Der er så meget vi ikke ved om dem, men i dag er der også virkelig meget, vi trods alt ved.Det er et virkelig spændende felt at dykke ned i, men også et felt som udvikler sig. Jeg talte fx med en forsker i forbindelse med en konference, som fortalte mig, at i dag er der så mange gode videoer på youtube, at der rent faktisk er forskere, som bruger disse videoer i deres forskning. De videoer som man finder på youtube, er ofte tilfældigt filmede videoer, som folk optager, fordi de pludselig oplever noget sjovt, spændende eller anderledes i forbindelse med dyr.


En af disse videoer er fx denne, som viser, at dyr i hvert fald ikke bare er objekter, men at de forstår, hvad der sker, og at de selv kan gøre noget for at hjælpe:

Videoen viser dyrene har empati. De viser en forståelse for, at en anden lider, og er i fare. Dernæst viser dyrene, at de forstår, at de selv kan hjælpe - og bør hjælpe. Det er faktisk ret avanceret "tænkning".


Der er en rimelig konsensus i videnskaben om, at alle dyr på den ene eller anden måde både tænker og føler. Allerede på Darwins tid blev det diskuteret:


"The father of evolutionary theory, Charles Darwin, described animals’ inner states and emotions when he embraced the notion in his 1872 essay “The Expression of the Emotions in Man and Animals.” Darwin argued that similar physiologies in humans and other animals must indicate similar internal feelings for all species." fra denne artikel.


Darwin påpegede, at der kun er gradsforskel, ikke væsensforskel, mellem os og andre dyr.


Det handler ikke om at menneskeliggøre dyrene, men om at indse, at vi faktisk ligner hinanden langt mere, end vi ikke ligner hinanden.


I denne lille film ser man en leopard, der lige har fanget og dræbt en bavian. Da leoparden opdager, at der sidder en lille unge på bavianen, aner den ikke, hvordan den skal reagere. Den efterlader dog moren til hyæner, og begynder at tage ansvar for ungen. Den vælger altså omsorg for ungen fremfor mad til den selv.


Der findes efterhånden en milliard film på youtube, som viser, at dyr hjælper hinanden på tværs af arter og endda rovdyr, som ikke bare reagerer med drabsinstinkt, men endda redder andre fra at blive et måltid.


Selv hvis vi ikke vidste, at dyrene føler, og har komplekse relationer, så burde vi i følge Darwin og andre forskere i det mindste gå ud fra det og derfor undgå at gøre dem skade.

Som ovenstående video giver et hint af, så er køer egentlig bare store hunde. Blide og fredelige store dyr.


Den lille film fra BBC Earth beskriver ret godt, hvor kloge og bevidste grise er.


Dyr både føler og tænker - disse to evner er 'interconnected' i følge forsker fra Lunds Universitet, som du kan se en podcast med her: https://www.lisels.dk/dyrene Det er en virkelig interessant samtale, hvor vi kommer godt rundt om både forskningen, og hvad vi egentlig ved, og hvilke etiske konsekvenser det medfører.


Via ovenstående link kan du også finde artikler om meget af den viden, som forskerne har fundet frem til i dag vedr. dyrs bevidsthed, intelligens og evner. Fx denne:


“Psykologer antager ofte, at der er en særlig kognitiv evne – en psykologisk hemmelig ingrediens – der gør mennesker anderledes end andre dyr. Listen over kandidater er lang: brug af værktøjer, kulturel transmission, evnen til at forestille sig fremtiden eller forstå andre sind, og så videre. Men alle disse evner dukker op i andre arter, i mindst en eller anden form.”

Når vi har så stor en viden om dyrene og dermed også om de konsekvenser vores handlinger har for dyrene, som fx ptsd, så er det på sin plads, at vi genovervejer, hvordan vi lever med, bruger, udnytter, avler, indespærrer og begår diverse overgreb på dem.


Jeg mener, at vi så vidt praktisk muligt skal undgå at skade de andre dyr. På samfundsniveau bør det første skridt være at lukke det konventionelle dyrelandbrug. Her avles der millioner dyr direkte ind i betonhaller, hvor de nægtes forhold, hvor de kan udleve deres naturlige adfærd og behov.


Vi må dog også indse, at hvis vi virkelig ikke ønsker at skade de andre dyr unødvendigt - både landbrugsdyr, laboratoriedyr, vilde dyr mf. - så er det igennem veganismen.


Som en forsker også påpeger i denne artikel, der gennemgår en del af den store forskning inde for empati hos dyr:


"When we act without empathy we are acting against our biological inheritance ... If humans would listen and act on their biological inheritance more often, we'd be better off."

 

Tak for at læse - husk at dele det med andre!


Skriv dig op til bloggen så du kan kommentere herunder, være med i debatten og få besked, hver gang et nyt indlæg udgives.


Vi har alle brug for lidt hjælp og du kan hjælpe mig på:

Patreon.com/lisel

---------------------------------------- *Citat fra Gary Yourofsky, oversat og forlænget af mig.