Forestil dig, at vi kan se rundt i vores land og opleve, at der sker et skifte mod en mere grøn og medfølende verden. Se naturen brede sig og give plads til vilde dyr, en farverig planterigdom og et virvar af insekter. Se trygheden til fremtiden i hinandens ansigter fordi vi ved, at vores levevis er ændret, og vi har forladt en verden på vej mod fald.

 

Vi er på vej frem - ind i en verden præget af håb og lysere udsigter. Vi ser, at dyrene vi lever med, ikke længere lever under kummerlige forhold i betonhaller. Vi ved, at vores børn kan bade i søerne og åerne, og de kan spise giftfri mad og få rent drikkevand. Du ved, at du i nuet og i fremtiden kan stole på, at politik og erhverv skal og kan understøtte værdier om basal anstændighed mht. klima og natur - og værdier om medfølelse for både dyr og mennesker.

Det er min vision, og det jeg arbejder for hver dag. 

De fleste kan se, at den kurs vi har i dag, fører mod flere katastrofer og mere ulighed mellem mennesker - og mellem natur og mennesker. Det er den kurs vores magthavere, med vores stemmer, har ansvaret for at flytte os væk fra og i stedet realisere en kurs mod en mere lovende fremtid. Et kursskifte der forudsætter, at vi kan tage seriøse samtaler og træffe store valg om, hvordan vi kan og skal bebo vores jord.

 

Kursskiftet sker dog for langsomt. Det hører vi konstant fra forskerne og de eksperter, der til daglig arbejder med problemstillingerne. Vi kan frygte, at med det tempo vi har i dag, så er er skuden ikke engang halv vendt, før ødelæggelserne af planeten er irreversibel.  

Jeg tror på, ligesom hjerneforsker Dr. James Doty, at vi er skabt til medfølelse. Jeg ser, at roden til de fleste, hvis ikke alle de udfordringer vi har i dag, hænger sammen med manglen på medfølelse. 

Medfølelse:

 • øger vores levetid.

 • kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme ved at øge de positive virkninger af vagusnerven, hvilket hjælper med at holde pulsen nede.

 • gør folk mere modstandsdygtige over for stress og styrker immunforsvaret.

 

 • Medfølende mennesker er mere socialt dygtige, hvilket gør dem mindre sårbare over for de negative helbredseffekter af ensomhed.

 • Medfølende samfund - dem, der tager sig af deres mest sårbare medlemmer, hjælper andre nationer i nød og har børn, der udfører mere venlige handlinger - er de lykkeligste samfund.

Medfølelse gavner os altså på flere måder. Manglen på den påvirker os dybt – både fysisk og psykisk.

Jeg læste en undersøgelse engang, som jeg aldrig glemmer:

 

I et uheld kommer en person til skade. Det er målbart, at den omsorg vedkommende får ved uheldet, gør en forskel. Men også vedkommende der hjælper, har målbare lykkehormoner i hjernen, på trods af den uheldige situation. Det mest interessante er dog, at også dem der ser på den omsorg, der gives, får målbare lykkehormoner.

 

Derfor virker de gode historier, om folk der redder dyr fx. Vi har lyst til at se disse videoer og høre historierne og dermed blive rørt og glad af den medfølelse, som ligger til grund for redningen.

 

Vi ved, at lykkehormoner er essentielle for menneskers trivsel. Medfølelse spiller altså en vigtig rolle heri.

 

Når medfølelse nu er så vigtig en del af vores trivsel, så bør det også have en mere bevidst og fremtrædende rolle, i måden vi indretter os på. Det være sig igennem politik, børnepasning, undervisning og pædagogik, plejesektoren, ledelse, produktion og arbejdsforhold.

 

En revolution af medfølelse.

 

Et følge af dette er, at når vi er glade, så har vi mere energi - og dermed har vi også det overskud, der skal til, for at ændre os i en mere grøn retning - og dermed få godt styr på de kriser, som vi står i lige nu.

 

Jeg kæmper for, at vi alle reelt kan vælge en grønnere og mere medfølende fremtid til. Det gør jeg gennem oplysning, undervisning, debat og reflektioner.

 baggrund

"Det giver mening for mig, at vi ikke kun skal tage hensyn til os selv som mennesker, men også vores omgivelser og andre dyr. "

 • 2021:

  • Skrev Veganerpartiets Landbrugsudspil sammen med hjælp fra eksperter og forskere, og i samarbejde med Veganerpartiets naturpolitiske rådgiver. ​

 • 2020: 

  • Skrev Veganerpartiets ideprogram med hjælp fra medlemmer, eksperter, NGO'er og forskere. ​

Jeg bor i Dragør. Jeg er heldig at være gift med min mand Michael, som jeg har to børn sammen med. Jeg har også gået på to uddannelser og har drevet egen virksomhed i flere år.

 

Mit liv startede i en lejlighed på Nørrebro, hvor jeg voksede op i 80'erne og 90'erne alene med min mor. På en eller anden måde har en velovervejet grundighed været min livline og min guide, når livet bød på modstand. Det har altid været vigtigt for mig at undersøge konsekvenserne af mine valg grundigt - og i dag er det en egenskab, som jeg bruger hele tiden. 

 

Jeg fik mit første arbejde da jeg var 11 år gammel. Jeg var stolt af, at jeg kunne købe mit eget minianlæg og en masse cd'er. I mine første skoleår gik jeg på Østerbro Lille Skole. Her lærte vi om genbrug og naturen. På skolen boede geder, høns og en masse andre dyr, som var en del af undervisningen. Jeg husker tydeligt den gedeost, som vi lavede fra skolens geder

og dengang vi slagtede en høne.  

 

Jeg fik tidligt en læreplads i en skobutik, hvor jeg var i lære i 2 år. Jeg flyttede hjemmefra allerede som 17-årig, og boede i en lille lejlighed uden bad. Det betød, at jeg brugte den nærmeste badeanstalt flittigt. Jeg lærte min far at kende, da jeg var 12 år, og mens jeg var elev i skobutikken på Nørrebrogade, åbnede han en café hvor jeg kunne spise frokost i min pause.

 

Skobutikken lukkede, og jeg fik mulighed for at komme på højskole i Jylland i en periode. En mulighed jeg fik tilbudt takket være det danske system, fordi jeg ikke trivedes og trængte til luftforandring.  Det var meget inspirerende, og der blevet sået frø til nye veje at gå i livet. Der skulle dog gå lidt tid, før jeg startede på min uddannelse. Da jeg kom hjem igen fra Jylland, arbejdede jeg intensivt - ofte endda med to jobs, for at betale for den uddannelse jeg ønskede.

 

Så startede jeg på en massøruddannelse, som jeg altså selv finansierede. Jeg fandt sammen med min mand, vi blev gift og jeg blev gravid. Jeg færdiggjorde uddannelser samtidig med barn og supplerende arbejde i min nye lille virksomhed med massage og terapi. Det gav mig en stor glæde, at kunne hjælpe mennesker på daglig basis.

 

Jeg ønskede dog at kunne gøre mere. Jeg besluttede derfor at tage studentereksamen på VUC. Efter en flot afgang fra VUC blev jeg optaget på universitetet. Efter at have fordybet mig i emner som filosofi, teologi, etnografi, antropologi og lignende i 2 år på studie, men også i fritiden, var jeg nødt stoppe med at studere og begynde at handle på den viden, som jeg havde samlet via arbejde og studier. Det er derfor jeg er, hvor jeg er i dag.

 

Begreber som retfærdighed og medfølelse, har altid fyldt meget i mit liv. Jeg tror på, at vi skal skabe et samfund, hvor vi så vidt det er praktisk muligt, ikke skader andre eller naturen.

Her skal vi bruge videnskab kombineret med etik - oplysning og medfølelse. Vi skal sammen arbejde for: at strukturere vores samfund på en måde, som gør det nemt for borgere og virksomheder, at handle grønt og medfølende i hverdagen. ​

 

Det giver mening for mig, at vi ikke kun skal tage hensyn til os selv som mennesker, men også vores omgivelser og andre dyr.