Vidensbank om veganisme, plantekost

og grøn omstilling

Jeg har i snart 10 år nørdet veganisme, plantekost og vores fødevarers indflydelse på klima, natur og biodiversitet. 

Jeg har mindst lige så mange års erfaring i formidling, foredrag, kurser og workshops. 

Jeg brænder for emnet, og mener, at det er vores tids vigtigste emne, da veganismen i sig selv har en indflydelse på mindst 12 af FN's verdensmål. 

Derfor kan vi bruge både filosofien bag og den praktiske udøvelse af den, som en nem, men en meget virkningsfuld måde at gå til den grønne omstilling på, som hurtigt giver resultater hele vejen rundt. 

2V7A9904 kopier.jpg
burrito

Veganisme er defineret som: 

 

En filosofi der går ud på, så vidt det er praktisk muligt, ikke at udnytte og forårsage lidelse for andre dyr. 

Den fulde definition fra The Vegan Society: 

"Veganisme er en filosofi og levemåde, der søger at udelukke - så vidt det er praktisk muligt - alle former for udnyttelse af og grusomhed over for dyr til mad, tøj eller andre formål; og i forlængelse heraf fremmer udviklingen og brug af dyrefri alternativer til fordel for dyr, mennesker og miljøet."

Det betyder, at når man lever vegansk, så undgår man alle typer af produkter og oplevelser, hvor dyr er brugt i produktionen, og hvor der tjenes profit på dem. Det kan fx være skønhedsprodukter, cirkus, zoo, kød, æg, mælk, uld, silke, honning, læder, mohair osv. 

Læs om veganismens historie - klik her!

Veganisme er altså en ideologi, som er handlingsorienteret. Den ændrer, hvilken adfærd man har i hverdagen i forbindelse med forbrug. ​

"Den eneste ting jeg fortryder ved at leve vegansk, er at jeg ikke gjorde det før" - sagde alle veganere. 

De fleste af os er opdraget med, at vi så vidt muligt skal undgå at skade andre. Vi ved, at det er forkert at gøre ting, som smerter andre. Vi er også opdraget med, at hvis vi ser andre lide, så skal vi forsøge at afhjælpe lidelsen. 

Vi handler imod vores egne medfølende værdier, hver gang vi støtter industrien. Derfor kan det opleves som en lettelse og daglig glæde, når man endelig begynder at leve vegansk, og finder ud af, at det faktisk er både nemt og lækkert

Det er veganisme.