top of page

Medfølelse er empati + handling.

Medfølelsen får os til at give noget af os selv, og giver alle omkring et skud lykkehormoner.

Jeg har i mange år studeret mennesker, samfund, den grønne omstilling og vores måde at være i verden på. 

 

Vores måde at være i verden på og vores forhold til jorden og de andre dyr er den direkte årsag til, at vi nu dagligt hører om klima- og biodiversitetskrise. 

 

Jeg har sammensat et grundigt foredrag, som åbner dette emne, og viser, hvordan vores egen biologi allerede har et svar på kriserne, og hvordan det direkte kan påvirke de fleste af FN’s verdensmål, men også vores egen hverdag, til det bedre.

Oveni mener jeg, at alt forandring starter indefra, og derfor praktiserer jeg selv meditation og mindfulness. Det har jeg gjort i mange år, og har erfaret, hvor meget det vetyder for vores nærver, medfølelse, helbred og humør. Derfor underviser jeg i det, og har erfaring med både virksomheder og private. 

2V7A9904 kopier.jpg
Vandresti i Forest

Forskere definerer medfølelse som den følelse, der opstår, når vi konfronteres med andres lidelse og føler os motiverede til at lindre den lidelse. 

Medfølelse er anderledes end empati og altruisme. Empati giver os mulighed for at opleve perspektivet fra (kognitiv empati) og føle følelser fra (affektiv empati) en anden person. Medfølelse er, når disse følelser og tanker inkluderer ønsket om at hjælpe. 

Altruisme er den velmenende, uselviske opførsel, der ofte, men ikke altid, tilskyndes af følelser af medfølelse.

Medfølelse kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme ved at øge de positive virkninger af vagusnerven, hvilket hjælper med at holde pulsen nede. 

Medfølelse gør folk mere modstandsdygtige over for stress og styrker immunforsvaret.

 

Medfølende mennesker er mere socialt dygtige, hvilket gør dem mindre sårbare over for de negative helbredseffekter af ensomhed.

 

Medfølende samfund - dem, der tager sig af deres mest sårbare medlemmer, hjælper andre nationer i nød, og har børn, der udfører mere venlige handlinger - er de lykkeligste samfund.

Min fornemmeste opgave er at oplyse om medfølelsen, hvilken betydning den har, og kan have på os, og hvordan vi kan begynde at implementere det i os selv og dermed videre ud i samfundet. 

bottom of page