Ofte oplever veganere, at sundhedspersonale og lægen intet kender til plantebaseret ernæring, men ofte tror på de gamle myter, som fx at kød ikke har den store indflydelse på helbredet.

Det betyder, at det kan være svært at tale med lægen - eller blive hørt på hospitalet, når man skal have mad under sin indlæggelse.

 

Jeg har derfor samlet noget materiale på denne side, som er lige til at printe ud, putte i en lille mappe, og tage med til lægen eller hospitalet.

 

Derudover, så vil jeg gerne gøre opmærksom på følgende personer, som arbejder for at udbrede viden i Danmark. Følg dem gerne på de sociale medier og få opdateret din viden fra nyeste forskning:

Klinisk diætist Maria Felding

Stig Ladefoged, sygeplejerske med speciale i plantekost. 

Tobias Schmidt Hansen, læge.

Sus Enebo, Sygeplejerske med viden om plantekost. 

Herunder følger nogle pdf'er, som er lige til at printe. Det er enten faglig viden, som indeholder kilder til forskning eller henvisning til myndigheder udenfor Danmark, som fx WHO. 

Verdens Største Diætistforening. En virkelig god gennemgang af alle relevante punkter vedr. plantekost og inkluderer en lang kildeliste til de bedste og mest grundige studier, som de baserer deres holdning på. 

Klik her! 

WHO/verdenssundhedsorganisationen. Her er en pdf, som klart viser WHO's holdning til en sund kost, som både gælder til voksne og børn. 

Klik her!

Sveriges myndigheder. Sveriges holdning til vegansk kost til børn og gennemgang af deres gode råd til rette næringsstoffer mv. Sverige ser ingen problemer med vegansk kost (heller ikke til børn), men guider folk til hvor de får den rette næring. Som Norge fx skriver, så bør alle sætte sig ind i den rette ernæring uanset, hvilken kostform man følger. 

Klik her

Journal of Geriatric Cardiology. Denne pjece er en guide til sundhedspersonale vedr. at bruge plantekost til forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme. Den er fyldt med grundige kilder til forskning. Især afsnittet på side 2 under "Table 1", er vigtigt at bide mærke i. 

Klik her

Pga. den store tilslutning til palæo, keto og lignende kostplaner, så mener jeg, det er vigtigt at gøre opmærksom på følgende forskning. For det første fordi at kosten kræver mange døde dyr. For det andet fordi vores klima og biodiversitet tager skade. For det tredje fordi det i længden skader mennesker, som ellers tror de bliver sunde pga. hurtigt vægttab, og det synes jeg er synd. Desværre er der endda læger, som har anbefalet keto, da de jo ikke er uddannet i ernæring. 

Lancet Public Health 2018; 3: e419–28 Published Online August 16, 2018 

Nyeste undersøgelse fra 2021 om keto: 

Lead review author Lee Crosby, RD. “The typical keto diet is a disease-promoting disaster,” says Crosby. “Loading up on red meat, processed meat, and saturated fat and restricting carbohydrate-rich vegetables, fruits, legumes, and whole grains is a recipe for bad health.”

Undersøgelsen er her.

Der er naturligvis meget andet forskning og flere andre rapporter, udtalelser fra blandt andet DTU eller Harvard Medichal School og officielle myndigheder, som jeg kunne vælge at dele her. ​

Jeg synes dog ovenstående med deres indhold af referencer mv., er fuldt ud dækkende. Udover disse, så kan man følge løbende med på de sociale medier på navnene fra øverst på siden eller hos Nutritionfacts.org eller Forks over Knives. 

Vegan Bowl

sundhed og ernæring på vegansk kost

Alt hvad du bør vide og materiale, som du kan tage med til lægen.